Németország felfüggeszti az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését

  • narancs.hu
  • 2022. február 22.

Külpol

Ez a válasz az oroszoknak.

A német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét, jelentette be Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

Berlin korábban vonakodott olyan szankciókat bevezetni, amik az Északi Áramlat 2-t érintették volna, egy keddi sajtótájékoztatón azonban Scholz azt mondta, hogy a helyzet most már alapvetően más, a közelmúlt eseményeinek fényében újra kell értékelniük a helyzetet, és az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos álláspontjukat is.

Scholz hozzátette: "Ma arra kértem a gazdasági minisztériumot, hogy vonja vissza az ellátásbiztonságról szóló, már meglévő jelentést", amit a német energiaügyi szabályozó hatóságnak nyújtottak be. "Ez technikainak hangzik, de ez a szükséges adminisztratív lépés, hogy most már ne kerülhessen sor a vezeték tanúsítására" - tette hozzá.

E tanúsítás nélkül pedig az Északi Áramlat 2 nem kezdheti meg működését.

A Balti-tenger alatt lefektetett Északi Áramlat-2 közvetlenül, Ukrajna megkerülésével köti össze Oroszországot Németországgal, és évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas. A vezeték az orosz állami Gazprom egyik leányvállalatának tulajdonában.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy fontolóra veszi az Ukrajna és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakítását. Az államfő erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Alar Karis észt elnökkel kijevi megbeszélésüket követően közösen tartottak.

"Kérést kaptam a külügyminisztériumtól, hogy fontoljam meg az Ukrajna és az Orosz Föderáció közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításának kérdését. A sajtótájékoztató után ezen a témán fogok dolgozni. És nem csak ezen" - fogalmazott Zelenszkij.

(MTI, Reuters, Politico)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?