Biden, Macron, von der Leyen: szankciókat sürgetnek a világ vezetői Oroszország ellen

  • narancs.hu
  • 2022. február 22.

Külpol

Orbán is egyeztetett Charles Michellel. Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn közös közleményben ítélte el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be.

Von der Leyen és Michel közleménye szerint ez a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti. Az Európai Unió szankciókkal fog reagálni a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szemben. Majd hozzátették, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Vlagyimir Putyin hétfőn este együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszicsnikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden szavaz.

Ezek után Putyin csapatokat rendelt a két kelet-ukrajnai tartományba, az orosz álláspont szerint ezek csupán békefenntartó egységek, az amerikaiak szerint viszont ezzel Oroszország tett egy egyértelmű lépést a háború felé.

Ezt a lépést több európai vezető elítélte és szanckiókat sürgetnek. Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását is kérte, amiért Oroszország "egyoldalúan megsértette a nemzetközi kötelezettségvállalásait és Ukrajna szuverenitását". Az Elysée-palota azt közölte, hogy Emmanuel Macron az este folyamán egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral, miután összehívta a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését.

Liz Truss brit külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy országa egyeztetni fog az EU-val "a Putyin-rezsim elleni gyors szankciók bevezetése érdekében", miután beszélt Josep Borrell uniós diplomatával. Truss egy korábbi tweetben jelezte, hogy az Egyesült Királyság kedden további részleteket közöl majd. Boris Johnson brit miniszterelnök keddre tárgyalást hívott össze, hogy megvitassák az Egyesült Királyság válaszlépéseit, beleértve "az azonnal bevezetendő jelentős szankciócsomagról való megállapodást".

 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor hétfő este egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak - tette hozzá.

 Az amerikaiak is reagáltak Putyin bejelentésére, Joe Biden amerikai elnök rendeletben tiltja meg, hogy bármely amerikai állampolgár "új kereskedelmi tevékenységet kezdeményezzen, vagy befektessen" a délkelet-ukrajnai szakadár régiókban - jelentette be közleményében Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Psaki azt írta: a rendelet "felhatalmazást ad arra is, hogy szankciókat vezessenek be bármely olyan személlyel szemben, aki úgy dönt, hogy Ukrajna e területein tevékenykedik". Hozzátette, a mostani szankciók elkülönülnek azoktól "a gyors és súlyos gazdasági intézkedésektől", amelyeket Amerika "a szövetségesekkel és partnereivel egyeztetve" arra az esetre készített elő, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

A Fehér Ház közleménye szerint a Biden vezette kabinet hamarosan további intézkedéseket is bejelent, amiért "Oroszország kirívóan megsértette nemzetközi kötelezettségvállalásait". Azt is közölték, hogy Biden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, valamint Olaf Scholz német kancellárral. Az amerikai elnök Vlagyimir Putyin bejelentése után szintén telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

(MTI, Reuters, Politico

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk