Független területként ismeri el Putyin a szakadár ukrán területeket

Külpol

Mindezt élőben az orosz állami televízióban jelentette be.

 Elismeri Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok függetlenségét – jelentette be hétfőn a Kreml az AFP beszámolója szerint, hozzátéve, hogy a döntésről tájékoztatták a francia és a német állami vezetést is. Putyin korábban azt mondta, hogy Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja. 

A döntés értelmében Oroszország ezentúl nem Ukrajna részeként, hanem független államként tekint Donyeck és Luhanszk régiókra. Az itt élő szakadárokat orosz erők támogatják.

A Portfolio.hu beszámolója szerint e élőben beszélt az állami orosz televízióban Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol többek közt kijelentette:

  •  a kelet-ukrajnai helyzet kritikus.
  • "Ukrajna a mi történelmünk integráns része" és "ősi orosz földnek" nevezte a kelet-ukrajnai területeket.
  • Az elnök szerint a modern Ukrajna mindössze a kommunista Oroszország kreálmánya.
  • Putyin szerint a bolsevik Lenin annak idején Oroszország számára nem kedvező döntést hozott, amikor létrehozta Ukrajnát.
  • Oroszország kész megmutatni, mi a valódi dekommunizáció.
  • Putyin szerint a NATO további keleti terjeszkedése csak idő kérdése, ez pedig közvetlen fenyegetést jelent Oroszország számára. A NATO infrastruktúrája már így is Oroszország határáig ér, és a további terjeszkedéssel megnő az esélye az Oroszországot érő csapásnak. Ukrajna NATO-csatlakozása pedig már el is dőlt szerinte.Beszélt a szankciókról is: szerinte azokat a Nyugat akkor is bevezeti, ha nem történik semmi, mert már az is okot ad nekik rá, hogy létezünk. Szerinte ennek semmi köze nincs Ukrajnához, bármikor találnak okot a szankciók meghozatalára.
  • Putyin úgy véli, hogy Oroszországnak megvan az oka megtorló lépéseket tenni, és minden joga megvan, hogy megvédje a nemzeti függetlenségét. "Oroszország sosem fogja a nemzeti függetlenségét feladni." Elmondta továbbá, hogy a kijevi vezetés nem akarja betartani a minszki megállapodást.
  • Putyin a beszéd végén elismerte a szakadár területek, Luhanszk és Donyeck függetlenségét. Az orosz televízió már mutatta is a felvételeket, amelyen Putyin elismeri a két kelet-ukrajnai terület függetlenségét. Az orosz elnök szerint az állampolgárok támogatják őt a döntésben.

Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, amiért Oroszország a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerését tervezi, és felszólította, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből.

 Ez a lépés "szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené" - mondta a német kancellár az orosz elnöknek. Olaf Scholz egyben felszólította Vlagyimir Putyint, hogy haladéktalanul gondoskodjék a feszültség csökkentéséről és vonja vissza az ukrán határ térségében felvonultatott egységeket - áll a közleményben, amely szerint a német kancellár hangsúlyozta, hogy "most különösen fontosak az enyhülés jelei és a kelet-ukrajnai tűzszünet betartása", és Oroszországnak mindebben "különleges felelőssége van". A német kormányszóvivő azt is közölte, hogy a kancellár "legközelebbi partnereivel", Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is megbeszélést folytat az ügyről.

Az Európai Unió kész reagálni, akár szankciókat is bevezethet, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök függetlennek ismeri el Kelet-Ukrajna szakadár területeit - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.  "Felszólítjuk Putyin elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a minszki megállapodásokat, továbbá elvárjuk, hogy ne ismerje el Luganszk és Donyeck megye függetlenségét" - fogalmazott Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően.

 A főképviselő aláhúzta: az Európai Unió határozottan és egységesen fog fellépni, továbbá kész szankciók bevezetésére is abban az esetben, ha Moszkva ilyen lépésre szánná el magát. Borrell arra is figyelmeztetett, hogy az EU példátlan megszorító intézkedéseket fog bevezetni Moszkvával szemben, ha megtámadja Ukrajnát, miután Moszkva - mint mondta - a becslések szerint mintegy 150 ezer katonát telepített az Ukrajnával közös határára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?