Németországban csak 60 év felettieknek adnak AstraZenecát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 31.

Külpol

Nagyon ritka, de súlyos mellékhatástól tartanak. 

A 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltásának használatát Németországban - jelentette be Angela Merkel kancellár kedden Berlinben.

 Az új szabályt szerdán vezetik be az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) ajánlására.

A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos - mondta Angela Merkel.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, "szőnyeg alá söpörni" a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak "a nyíltság és az átláthatóság" révén lehet megteremteni - emelte ki a német kancellár.

Az áprilissal kezdődő második negyedévben 15 millió adag AstraZeneca-oltás érkezhet Németországba a gyártó vállalása szerint, és bőven lesznek 60 felettiek, akik "szívesen" beadatják maguknak az oltóanyagot- mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter. Aláhúzta, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari óriáscég együttműködésével kifejlesztett oltóanyag rendkívül hatékony az időseknél, bizonyos mutatók alapján még a Pfizer/BioNTech-féle vakcinánál is hatékonyabb.

A STIKO ajánlása főszabályként tanácsolja az oltóanyag alkalmazásának korlátozását a 60 felettiekre. A lehetséges mellékhatásokról szóló részletes tájékoztatáson nyugvó egyéni döntés alapján, szakorvosi, háziorvosi javaslatra 60 alattiaknak is beadható AstraZeneca-oltás - tette hozzá Jens Spahn.

Ismertette, hogy a testület április végéig kidolgoz egy másik ajánlást, amely arról szól, hogy milyen oltást kapjon az AstraZeneca-féle készítmény első adagjával már beoltott kétmillió ember.

A miniszter elmondta: Németországban eddig 31 esetben mutattak ki időbeli kapcsolatot AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Hasonló esetek külföldön is történtek, és nem Németország az egyetlen, ahol korlátozzák a vakcina használatát - tette hozzá Jens Spahn, példaként említve Kanadát.

Az AstraZeneca kedd esti közleményében azt írja, tiszteletben tartja a STIKO által a vakcinák németországi felhasználásával kapcsolatos tanácsadói minőségében hozott döntést. 

"Vállalatunk számára továbbra is a betegek biztonsága a legfontosabb. Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága és az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata nem mutatott ki ok-okozati összefüggést a vakcina és a vérrögképződéses események között, azonban az EMA arra a következtetésre jutott, hogy egyes ritka, thrombocytopeniával járó tromboembóliás események ugyan nem hozhatók bizonyíthatóan kapcsolatba a vakcinával, de az összefüggés egyértelműen nem is zárható ki, ezért további vizsgálatokra lesz szükség.

Az Egyesült Királyság, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet szabályozó hatóságai arra a következtetésre jutottak, hogy az oltóanyag használatának előnyei jelentősen meghaladják a kockázatokat minden felnőtt korcsoportban."

Az AstraZeneca folytatja "a biztonságossági adatbázisában fellelhető több tízmillió adat elemzését annak megértése érdekében, hogy a thrombocytopeniával összefüggő vérrögök nagyon ritka esetei gyakrabban fordulnak-e elő, mint amire természetes módon számíthatnak emberek milliói. Folytatjuk a német hatóságokkal való együttműködésünket a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében.”

Éedekesség, hogy több európai országban - így Magyrországon is - eleinte éppen hogy a 65 év felettieknél nem használták az AstraZeneca vakcináját, mert nem voltak meggyőződve a klinikai teszteredmények statisztikai erősségéről. Azóta ezt a korlátozást a legtöbb helyen - így Magyarországon is - feloldották, és a németek most egy ellentétes irányú korlátozást vezetnek be a biztonságosságra hivatkozva. 

Figyelmébe ajánljuk