Nikola Gruevszkit újabb 9 év börtönre ítélték

  • narancs.hu
  • 2022. május 20.

Külpol

A friss bírósági döntéssel a volt macedón miniszterelnökre már 19 év és 6 hónap börtön várna, ha Magyarországon nem kapott volna menedékjogot.

A szkopjei büntetőbíróság hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés bűntettének elkövetésében találta bűnösnek Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt, és 9 év börtönbüntetésre ítélte – írja a nezavisen.mk macedón portál. A lap Gruevszki neve mögé zárójelben odateszi: szökésben. A volt miniszterelnök most is Magyarországon tartózkodik, ugyanis menedékjogot kapott börtönbüntetései elől.

Ahogy azt lapunk megírta, legutóbb idén áprilisban ítélték el a volt macedón miniszterelnököt, akkor 7 év börtönbüntetést kapott, mert ellopott 1,36 millió eurót a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) adományaiból és tagdíjaiból.

Gruevszki mellett most Mile Janakieski volt közlekedési és hírközlési minisztert is 3 év börtönbüntetésre ítélték, de bűnösnek találták még a szkopjei városrész, Gazi Baba önkormányzatának volt polgármesterét, Toni Trajkovszkit is, akit 4 év börtönbüntetésre ítéltek, és szintén 4 év börtönbüntetést szabtak ki egy Elizabeta Najdovska nevű vádlottra is.

A vádirat szerint Szkopjéban 2011-ben és 2012-ben Nikola Gruevski miniszterelnökként, Mile Janakieski pedig közlekedési és hírközlési miniszterként közösen állt bosszút Fiat Canoskin, amiért VMRO-DPMNE koalíciójából, és hatalmukat arra használták, hogy rávegyék az ügyben szintén elítélt Toni Trajkovszkijt, hogy polgármesterként éljen vissza hivatali helyzetével, és illegálisan bontasson le egy lakó- és üzletházat, amelyet a végül megkárosított Fiat Canoski befektetőként építtetett.

Mint ismert, Nikola Gruevszki még 2018 novemberében jelentette be, hogy megkapta Magyarországtól a menedékjogot. A korrupciós ügyei miatt Macedóniát elhagyni kényszerülő bukott miniszterelnök akkor azt írta, politikai üldöztetése miatt adott be kérelmet, ugyanis az új macedón kormány antidemokratikus eszközökkel és lépésekkel akarta megfosztani szabadságától, befolyásolva a helyi igazságügyi rendszert.

Azóta azt is tudni lehet, hogy tavaly nyáron Gruevszki többek között üzletvitellel, illetve porcelán- és üvegáru-nagykereskedelemmel foglalkozó céget indított, amit Pécelen jegyeztett be.

A mostani börtönbüntetéssel a volt macedón miniszterelnöknek 19 évet és 6 hónapot kellene börtönben töltenie.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk