Nobel-díjas közgazdász oldhatja meg a menekültproblémát

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. szept. 07., 19:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alvin E. Roth napjaink egyik legnagyobb hatású közgazdásza. A Nobel-díjas kutató munkássága nemcsak tízezreknek segített bekerülni a megfelelő egyetemre vagy megkapni a legjobb munkahelyeket, de több ezer ember életét is megmentette az általa kidolgozott elmélet. A párosítási problémákra kidolgozott algoritmusok jelenthetik a megoldást az Európába áramló menekültek megfelelő elosztására is.

Alvin E. Roth a Rajk László Szakkollégium meghívására érkezett Budapestre, mert ő kapta idén a kollégium diákjai által odaítélt Neumann-díjat. A Stanford professzora a díjat az MTA zsúfolásig telt dísztermében vette át.

A pénz jelenléte általában megkönnyíti a cserét: nem számít ki az eladó és ki a vevő, az adásvételhez szükséges legtöbb információt az árak közvetítik. A piacok azonban különböznek egymástól, és olyan helyzet van, amikor nem csak az eladó vagy a vásárló személye fontos, de pénz használatára sem kerülhet sor. Ráadásul a piacok emberi alkotások: változnak, fejlődnek, és bizony néha el is romolhatnak, így nem a társadalmilag optimális megoldásra vezetnek. Roth alapvetően olyan piacok „megjavításával” foglalkozik, ahol a pénz mint közvetítő nem jelenhet meg, ilyenek például az egyetemi felvételik vagy a veseátültetések.

false

 

Fotó: wikipedia.org

Roth elmondta, hogy sok ilyen, párosítási problémával küzdő piacon jelentett áttörést a technológiai fejlődés (párkereső vagy munkaközvetítő oldalak és alkalmazások), sőt a Google vagy a Facebook egyenesen új piacokat hoztak létre (reklám és közönség összepárosításának különösen hatékony piacát), ám e piacokat is meg kell tervezni, és a párosítást végző algoritmusok kidolgozása az igazán nagy feladat. Roth az Egyesült Államokban három olyan piacon alkotott maradandót, ahol ezek a párosítási problémák különösen nagy gondot jelentettek. Ilyen volt például az amerikai orvostanhallgatók első munkahelyének megtalálása. A kórházak között olyan erős volt a verseny a legjobbak kiválasztásáért, hogy a hallgatók már a diplomázásuk előtt két évvel ajánlatokat kaptak a kórházaktól. Ekkor azonban még a diákok sem tudják pontosan, mivel szeretnének foglalkozni, és az sem biztos, hogy a kórházi munkában beválik valaki csak azért, mert az első vizsgái az egyetemen különösen jól sikerültek. A rezidensek elosztásának rendszere még bonyolultabbá vált, amikor egyre több nő lett orvos, így megjelentek az orvos házaspárok, akik hajlandóak voltak elfogadni egy rosszabb ajánlatot is, ha cserébe egy városban maradhattak. Egy ilyen bonyolult párosítási problémát már csak központi elosztással lehet optimálisan megoldani, melyben a Roth és munkatársai által kidolgozott algoritmus egyszerre veszi figyelembe a kórházak és a jelöltek preferenciáit, megoldásként pedig majdnem mindig olyan végeredményt kapunk, ahol mindenki abba a kórházba kerül, ahová leginkább szeretne menni, és az hajlandó is alkalmazni őt. Ehhez hasonlóan reformálta meg New York és Boston középiskolai felvételi rendszerét is Roth, ám legnagyobb hatása talán a vesecsereprogramok területén végzett munkájának van.

Több olyan betegség létezik, melynek egyetlen gyógymódja a veseátültetés. Egy egészséges embernek két veséje van, ám eggyel is el lehet élni, ezért igen gyakoriak az élő donoros átültetések. Az emberek viszont nem ajánlják fel bárkinek egészséges veséjüket, a pénzért történő szervkereskedelem pedig (Irán kivételével) a világ összes országában tiltott. Többnyire csak akkor vagyunk hajlandóak felajánlani, ha egy hozzátartozónknak van szüksége a szervre, ám gyakori probléma, hogy a felajánlott vese nem kompatibilis a beteggel. Viszont ha egy másik betegnek megfelelő volna a felajánlott szerv, és neki is felajánlottak egy vesét, ami az első betegnek lenne megfelelő, a műtétek megtörténhetnek, és máris megmenekült két élet. Ha sok száz donor-beteg pár van egy adatbázisban, sokkal hosszabb láncok alakulhatnak ki, és sokkal több élet menekülhet meg. A Rothék által kidolgozott algoritmust sikeresen használják az Egyesült Államokban, a leghosszabb ilyen átültetéslánc 68 műtéttel 34 ember életét mentette meg.

Roth kiemelte, hogy az ilyen párosítási-piactervezési problémáknak csak egy része közgazdasági kérdés, sokszor inkább a politikán múlik a megoldás. Erre jó példa az Uber esete: az innovatív alkalmazás igen hatékonyan párosítja össze az utasokat a sofőrökkel, sokkal olcsóbb és biztonságosabb, mint a hagyományos taxik használata. Ennek ellenére Magyarországon a jó érdekérvényesítő taxisok miatt betiltották az alkalmazást, és ezzel a társadalom nagyobb része rosszul járt.

Roth szerint a megfelelő párosítási algoritmus kidolgozása lehet a megoldás az Európát sújtó migrációs nyomásra is. A probléma különösen összetett, hiszen a menekülteket nem lehet oda küldeni, ahová nem szeretnének menni, hiszen emberekről van szó, akik bármikor továbbállhatnak. Viszont nem biztos, hogy ahová a legszívesebben mennének, ott szívesen látják őket: közösségeket kell tehát közösségekkel összepárosítani, ami politikai szempontok nélkül is óriási kihívás. A megfelelő elosztási mechanizmus kidolgozása nem csak a mostani válság miatt szükséges, de azért is, mert a klímaváltozás miatt pár évtizeden belül menekültek milliói fogják elhagyni otthonaikat. „Egy jól működő menekültpiac nem olyan, hogy gyerekek apró lélekvesztőkön érkeznek Európába” – zárta előadását a Nobel-díjas közgazdász.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. szept. 07., 19:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  grrr
  2016. szeptember 09., péntek 12:07
  "A menekültprobléma lényege viszont pont az, hogy a menekültek nem bevándorolni akarnak, hanem csupán menedéket kérni. Tehát nem feltétlenül állampolgárságra és beilleszkedésre vágynak, hanem csupán menedéket szeretnének kérni addig, amíg vissza nem térhetnek a saját hazájukba."

  Ez egy idealizált kép a migránsokról. Szerintem eszük ágában sincs visszamenni - legalábbs a legtöbbjüknek - úgy gondolják, hogy Európa köteles őket jóltartani az időkl végezetéig.


 2. 9
  Rumata
  2016. szeptember 08., csütörtök 22:51
  A. E. Roth javaslata tipikus példa arra a csőlátásra, hogy ha valakinek kalapácsa van, az mindent szegnek néz.

  Roth mindössze a csak a lényeget nem fogja fel a menekültproblémából, és ezért a leghülyébb és legdebilebb magyar politikusokhoz hasonlóan ő is összekeveri a bevándorlókat a menekültekkel.

  Csak azért, hogy utána a saját rögeszméjét ráhúzhassa.

  Pedig a menekültek és a bevándorlók között alapvető különbségek vannak.

  A bevándorlók saját szabad akaratukból akarnak Európába jönni, és ennek megfelelően nyelvtudással, szakmaszerzéssel, művelődéssel tudatosan készülnek az európai társadalmakba való beilleszkedésre.

  A menekültek viszont kényszerből jönnek Európába, és ennek megfelelően se nyelvtudásban, se szakmai képzettségben, sem kultúrában nincsenek felkészülve az európai társadalmakba való beilleszkedésre.

  Roth viszont - miközben a "migránsnyomást" emlegetve menekültekről beszél - a menekültek helyett a bevándorlók problémáját próbálja megoldani.

  Pedig a bevándorlókat a fejlett országok már emberöltők óta hatékonyan tudják kezelni. Csak azt engedik bevándorolni, akit alkalmasnak tartanak a beilleszkedésre.

  A menekültprobléma lényege viszont pont az, hogy a menekültek nem bevándorolni akarnak, hanem csupán menedéket kérni. Tehát nem feltétlenül állampolgárságra és beilleszkedésre vágynak, hanem csupán menedéket szeretnének kérni addig, amíg vissza nem térhetnek a saját hazájukba.

  Tehát amíg a bevándorlók problémáját a szigorú szelektálással maradéktalanul meg lehet oldani, a menekültek tömegessé vált problémáját se a beilleszkedés segítésével, se pedig a megfelelő befogadó ország kiválasztásával nem lehet megoldani.

  A menekültek problémáját csak azzal lehet megoldani, ha segítünk nekik abban, hogy közel-keleti muszlimként ne kényszerüljenek a teljesen eltérő kultúrájú európai országokba menekülni.

  Alvin tehát jobban tenné, ha nem nézné szegnek a menekülteket csak azért, mert neki kalapácsa van.

  Hanem tudomásul venné, hogy a menekülprobléma az nem "migránsprobléma", tehát azt nem közgazdasági, hanem csak külpolitikai és katonapolitikai eszközökkel lehet megoldani.
 3. 8
  grrr
  2016. szeptember 08., csütörtök 19:19
  Cyrano, ezek az emberek Törökországból mennek haza Szíriába. Az egyiknek a családja végig odahaz élt.

  Ezek, EZEK igazi menekültek, aki az otthonukhoz legközelebb maradtak, vagy el se mentek, Szíriában bújkáltak az őrült iszlamisták elől.

  Ezek az emberek mindent tiszteletet megrédemelnek, ők nem zúdultak rá Európára, ők nem követelődztek, ők nem erőszakolták meg a befogadó ország állampolgárait, nem követtek el bűncselekményeket.

  Ők minden tiszteletet megérdemelnek.

  Nekik, aki NEM éltek vissza a politikai menedékjoggal, akik tisztességesek voltak és maradtak, NEKIK szívesesn utalnék még pénzt is az újrakezdés segítéséhez ha valaki nekik gyűjtene.

  De a ránkhömpölygő erőszakos csürhét csak szeresse maga meg a tökkelütött liberáldoktriner banda.
 4. 7
  Cyrano
  2016. szeptember 08., csütörtök 16:40
  A szövegből ugyan semmit sem értett meg, de ezen nem csodálkozom.
  Ma az euronews-on láttam, most a neten is megtaláltam. A tv-ben azt is mutatták, ahogy a visszatérők köszönetet mondanak mindenkinek, aki segített.
  Látja a számot a cikk alján?
  Maga meg Orbán hazugságára uszul kb 1900 ember ellen.:(
  http://kepek.444.hu/2016/09/08/kiuztek-az-iszlam-allamot-ketszazotven-szir-menekult-tert-vissza-otthonaba
 5. 6
  grrr
  2016. szeptember 08., csütörtök 10:29
  Bizony, drágaságom, így van ez.

  Szomorú, de hát mit tegyünk?
 6. 5
  tiszapolgári
  2016. szeptember 08., csütörtök 09:56
  Semmi önállóság, saját ötlet, csak a gépies feleselés, a kérődzés.

 7. 4
  grrr
  2016. szeptember 08., csütörtök 09:27
  Hát persze krumplibogaram.

  Higgadj le cicus, vegyél mély lélegzeteket, bár az lenne az igazi ha inkább felhagynál vele.
 8. 3
  tiszapolgári
  2016. szeptember 08., csütörtök 08:59
  Hiányzik belőled a kreativitás, csak visszaböfögni tudsz, ráadásul gyáva is vagy, tipikusan alattvalói típus.

 9. 2
  grrr
  2016. szeptember 08., csütörtök 06:30
  Én nem értek a közgazdaságtanhoz ezért nem világos: ha vannak olyan migránsok akiknek kedves szokásuk a befogadó országokban fiatalabb hölgyeket megerőszakolni lehetőleg csoportosan, nem figyelmen kívül hagyva a különféle vagyontárgyaikat - pl. a telefonjaikat - szóval ha ezen migránsok szembetalálják magukat az algoritmussal, akkor a milyen esemény következek be?

  A szóban forgó algoritmus alapján ezeket a kedves, szimpatikus migránsokat mely közösséggel helyes összehozni?

  Én, mondjuk az emberevő oroszlánok közösségére gondoltam, de előfordulhat hogy nem vagyunk a professzor úrral egy hullámhosszon.
 10. 1
  grrr
  2016. szeptember 08., csütörtök 06:19
  "A probléma különösen összetett, hiszen a menekülteket nem lehet oda küldeni, ahová nem szeretnének menni, hiszen emberekről van szó, akik bármikor továbbállhatnak. Viszont nem biztos, hogy ahová a legszívesebben mennének, ott szívesen látják őket: közösségeket kell tehát közösségekkel összepárosítani, ami politikai szempontok nélkül is óriási kihívás. A megfelelő elosztási mechanizmus kidolgozása nem csak a mostani válság miatt szükséges, de azért is, mert a klímaváltozás miatt pár évtizeden belül menekültek milliói fogják elhagyni otthonaikat. „Egy jól működő menekültpiac nem olyan, hogy gyerekek apró lélekvesztőkön érkeznek Európába” – zárta előadását a Nobel-díjas közgazdász."

  Tisztelt Professzor Úr!

  Sajnálattal látom, hogy Ön a habonyplakátok hatása alár került. Szeretném megnyugtatni, nincsen semmilyen migránsprobléma, csak a menyétek rajzanak. Orbán hülyéskedik, ki akar lépni az Unióból ezért azt a szamárságot állítja miszerint Európába özönletek az illegális bevándorlók és a helyzet már most kezelhetetlen és egyre inkább azzá válik.

  Kérem a Professzor Urat, hogy világosodjék meg, olvasson magyar ellenzéki lapokat - elsősorban a Narancsot ajánlanám, de a többiből is értesülhet a helyes világképről, miszerint migránsok nincsenek, ha mégis vannak azok áldott jó lelkek és migránsprobléma nincs.

  Ön válságról ír ami helytelen, nincsen válság, nincsen problema, csak az orbán gonosz és nem létező problemát felfúj. És ne tessék olyan szavakat használni, hogy menekültpiac mert az nem szép, bár Öntől nyilván nem veszik rossznéven.

  „Egy jól működő menekültpiac nem olyan, hogy gyerekek apró lélekvesztőkön érkeznek Európába” – zárta előadását a Nobel-díjas közgazdász."

  Mindazonáltal megkérdezném, ha a mostani menekültpiac nem jól működő akkor milyen a jól működő menekültpiac?

  A közösségeket közösségekkel való összepárosítása megragadó gondolat, talán ha egy példát szíveskedne a Professzor Úr!Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...