Novák Katalin: Több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint ellene

  • narancs.hu
  • 2023. április 4.

Külpol

Ettől függetlenül megérti a magyar képviselők és Törökország aggodalmait. 

A NATO-nak egységesnek és erősebbnek kell lennie, de a bővítésről szóló kérdéseket meg kell vitatni – nyilatkozta Novák Katalin magyar köztársasági elnök a TRT World angol nyelvű török állami hírtelevízió One on One című műsorának, amelyet hétfő késő este közvetítettek.

Az interjú első felében Novák Katalint Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról kérdezték. A köztársasági elnök hangsúlyozta: „ezekben a nehéz időkben egységesnek kell maradnunk, és meg kell mutatnunk az erőnket is”. A NATO fontos szövetség, amelyet meg kell erősíteni, húzta alá. A NATO bővítéséről szólva kiemelte, vitát kell folytatni ezekről a döntésekről, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat.

 
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Azt követően, hogy március utolsó hetében mind Magyarország, mind Törökország hozzájárult Finnország NATO-csatlakozásához, Novák Katalin rámutatott: a magyar Országgyűlésben „kemény vita” folyik Svédország NATO-csatlakozásáról, mert magas rangú svéd illetékesek korábban elfogadhatatlan kijelentéseket tettek Magyarországról. Ezek alaptalan, elfogult nyilatkozatok voltak, amelyek még a magyar demokráciát is megkérdőjelezték, vélekedett.

Novák Katalinnak

köztársasági elnökként a személyes véleménye az, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint az ellen.

Ő ebben a helyzetben Svédország NATO-csatlakozása mellett van, mert ezáltal a NATO erősebbé válhat. 

Hozzátette, ettől függetlenül megérti a magyar képviselők és Törökország aggodalmait a kérdést illetően, és emlékeztetett, a svéd parlament is csak az elmúlt hetekben, hosszú vita után döntött arról, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz.

Mint ismert, a kormánypártok több mint nyolc hónapja halogatják a finn és svéd NATO-csatlakozást. A döntésüket megelőzően egy Hende Csaba vezette fideszes delegáció elment a két skandináv országba tárgyalni. A finnek kérelmét jóváhagyta már az Országyűlés, de a svédekéről nem tudni, mikor döntenek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk