Nyílt utcán ver meg embereket a román szemétmaffia

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 22.

Külpol

A környezetvédelmi hatóság vezérigazgatója apróbb sérülésekkel megúszta. Szóvá tette, miért borítanak egy kamionnyi hulladékot az erdőbe.

Miután Kína 2017-től nem vesz át műanyag hulladékot, az azóta megtermelődő mennyiség Romániába, Bulgáriába, Moldovába kerül, és a hulladék elhelyezésében része van a szervezett bűnözésnek – derül ki a 24.hu romániai írásából. 

A cikk szerzője idézi a romániai környezetvédelmi hatóság vezérigazgatóját, Octavian Berceanut, aki nem mindennapi esetről számolt be: „Szilveszter este az utcán voltam Bukarest 6. kerületében, amikor megláttam egy csoportot, amelyik egyszerűen leborított egy kamion szemetet oda, ahova mi erdőt telepítünk, hogy végre elválasszuk a kerületet a meglévő szemétteleptől. Odamentem, figyelmeztettem őket, és szerencsére bekapcsoltam a telefonom kameráját, másképp agyonvernek. Így megúsztam apróbb sérülésekkel”.

Berceanu azt mondta, munkatársait rendszeresen érik atrocitások. Az újságírói kérdésre, létezik-e szemétmaffia Romániában, emlékeztetett az Interpol tavalyi jelentésére, amely arról szól, hogy politikusok, intézményvezetők, vámhatósági alkalmazottak és üzletemberek érdekeltek a romániai szemétbizniszben, és nincsenek  olyan szkennerek a határállomásokon, amelyekkel az ilyen illegális szállítmányokat ki lehetne szűrni.

Az összeállítás szerint az olasz calabriai maffia, a 'Ndrangheta is hulladékbizniszben utazó hálózatot épített ki Kelet-Európában és a Balkánon. Románia azért is vált a szemétszállítányok célországává, mert  a határállomásokon az uniós fuvarok minimális ellenőrzésre számíthatnak, és a szemét illegális terítése kisebb költségből megoldható, mint Olaszországban. Így például egy kivizsgált esetben Bihar és Kolozs megyében már meglévő szeméttelepek mellé került több ezer tonna illegálisan behozott hulladék.

Az ügyészek 38 ezer tonna hulladék fiktív újrahasznosításának gyanújával eljárást indítottak több ember, így Florin Alecu ellen, ő a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alatt működő klímaváltozási és fenntartható fejlődési igazgatóság vezetője.  Eljárás indult a constanţai kikötői hatóság korábbi vezetőjével szemben 100 konténernyi, Nagy-Britanniából érkezett szemét miatt. 

A megyei bűnügyi hírek naponta számolnak be kamionokon, hajókon, uszályokon érkező illegális szemétszállítmányokról. A 24.hu riportja idézi Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki szintén elismerte, hogy az illegális szemétimport mögött a szervezett bűnözés áll, de azt is mondta, hogy a szemét újrahasznosítására létrejött cégek azért importálják a hulladékot, mert „a belföldi gyűjtési-elosztási rendszer rosszul működik”.

A cikk szerint azonban az importszemét java nem a feldolgozókhoz, hanem elhagyott kőbányákba, már nem nyilvántartott szeméttelepekre,  sőt, természetvédelmi területekre kerül.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk