Lövöldözés volt a kabuli reptérnél, egy ember meghalt

Külpol

11 ezer embert menekítettek ki az amerikaiak Kabulból. Az egyik repülőn gyermek született a kimenekítés során.

Tűzharc bontakozott ki hétfő reggel a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között, egy afgán biztoságis meghalt, hárman megsebesültek – tájékoztatott a Twitteren a német hadsereg. A Bundeswehr szerint a tűzharcba amerikai és német katonák is belekeveredtek, de nekik nem esett bajuk.

Felgyorsult az Egyesült Államok vezette kimenekítés a hét végén Afganisztánból, 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult – mondta vasárnap Joe Biden amerikai elnök. Elmondása szerint sikerült az amerikai haderőnek javítania az eljutást a kabuli repülőtérhez és szélesíteni a légikikötő körüli biztonsági övezetet. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll a támadások veszélye az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet részéről. "Sokat tárgyaltunk a tálibokkal, akik együttműködőek a biztonságos terület szélesítésében, és így most több ember lehet nagyobb biztonságban" – mondta Biden hozzátéve, hogy nem akar felfedni részleteket.

Mindeközben gyermek született egy repülőn, amely Afganisztánból szállított kimenekítetteket Németországba – adta hírül az amerikai légierő. Sem a kismama, sem a gép pilótája nem így tervezte az utazást – írja a dpa német hírügynökség. Az amerikai tájékoztatás szerint a vajúdásnál komplikációk kezdtek fellépni, ezért a pilóta csökkentette a magasságot, hogy emelkedjen a légnyomás az utastérben, amivel sikerült stabilizálni az anya állapotát és megmenteni életét. A leszállás után azonnal orvoscsapat sietett fel a gépre és levezette a szülést a repülő csomagterében, majd kórházba szállították az anyát és kislányát, akik mindketten jól vannak.

Mint ismert, a tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni elnök előzőleg elmenekült az országból.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok a kabuli reptérről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat, és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket. A repülőtéren napokon át káosz uralkodott. A légi kikötőn belül a koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy dzsihadisták támadást intézhetnek a reptér ellen, és folyamatos fenyegetésről van szó. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amire többek között Joe Biden is utalt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet ott.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk