Nyolc ország az EB-hez fordul, amiért az Orbán-kormány vízumkönnyítéssel kedveskedik az oroszoknak

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 17.

Külpol

Orosz és belarusz munkavállalók is egyszerűen jöhetnének munkavállalóként Magyarországra. 

„Északi és balti kollégáimmal együtt levelet küldtem az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak, hogy kifejezzük aggodalmunkat Magyarország azon döntése miatt, amely megkönnyíti az orosz és a belarusz állampolgárok beutazását” – közölte egy pénteki, az X-en közzétett bejegyzésében Észtország külügyminisztere, Magnis Csahkna.

A Népszava szerint a szabályozás lényege, hogy egy úgynevezett Nemzeti Kártya igénybevételével Oroszországból és Belaruszból is érkezhetnek munkavállalók Magyarországra határellenőrzés nélkül, a schengeni övezetbe. Ez azt jelenti, hogy jobb helyzetben vannak, mint egy harmadik országbeli munkavállaló: nem kell benyújtaniuk a munkaerőről szóló igazolást, nem vonatkozik rájuk az éves kvóta, emellett családegyesítésre is van lehetőségük. Így sokkal egyszerűbbé válik számukra a Magyarországon való hosszabb távú tartózkodás.

Az észt külügyminiszter szerint a lépés nem indokolt, mivel Oroszország tovább folytatja Ukrajna ellen vívott háborúját, s fokozza az EU elleni hibrid akciókat. A levelet Lettország, Litvánia, Észtország, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és Izland külügy-, belügy-, és igazságügyi minisztere írták alá. Mindegyikük a schengeni övezet, Norvégián és Izlandon kívül pedig az Európai Unió tagja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk