Szijjártó Péter most Magyarország elleni "balti propaganda-hadjáratról" posztolt

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Belpol

Litvánia az Európai Bizottsághoz fordul az orosz és belarusz munkavállalók Nemzeti Kártyája ügyében. 

"Újraindult a balti propaganda-hadjárat hazánk ellen" – konstatálta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint azért indult a "propaganda-hadjárat", mert több más ország állampolgárai mellett az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba.

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon július 8-a óta az úgynevezett Nemzeti Kártya segítségével Bosznia-Hercegovinából, az Észak-macedón Köztársaságból, Moldovából, a Montenegrói Köztársaságból, az Oroszországi Föderációból és a Belarusz Köztársaságból érkezők is vállalhatnak munkát, bár korábban ez a lehetőség a Szerbiából és Ukrajnából érkezők előtt volt csak nyitott. A vendégmunkás státusz és a Nemzeti Kártya által biztosított lehetőség között az a különbség, hogy az utóbbi kategóriába tartozók létszámát nem maximálják.

A dolgot többen is szóvá tették, például Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is, mondván ez enyhítés az oroszokkal szembeni vízumkorlátozásokon, és akár kémek is könnyebben bejuthatnak az EU-ba.  Élesen felszólaltak adolog ellen a balti országok is, Litvánia például bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az oroszokkal szembeni beutazási könnyítés miatt, mondván az komoly fenyegetést jelent az egész Európai Unió biztonságára nézve, a schengeni övezetre és számos európai országra is. 

Szijjártó erre válaszul posztolta kedden a "balti propaganda-hadjáratról" szóló közleményét, amelyben azt írta, szerinte "gyerekes hazugság", hogy a schengeni vezet biztonságát veszélyeztetnék.

"Az igazság ezzel szemben az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére, tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán kaphatnak. Ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is. Sokkal jobb lenne, ha balti kollégáim korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett" – fogalmazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk