Öcalan halálos ítélete: Az akasztás nehézségei

  • Kovácsy Tibor
  • 1999. július 8.

Külpol

Érte már a kurdokat elég csapás évezredekben mérhető történelmük során, eggyel több vagy kevesebb majdhogynem mindegy nekik. A PKK (Kurd Munkáspárt) vezére, Abdullah Ö
Érte már a kurdokat elég csapás évezredekben mérhető történelmük során, eggyel több vagy kevesebb majdhogynem mindegy nekik. A PKK (Kurd Munkáspárt) vezére, Abdullah Öcalan perében született halálos ítélet felzúdulást okozott, merényleteket idézett elő persze Törökországban, és voltak megmozdulások Nyugat-Európában is. Mindez azonban távolról sem volt olyan mértékű, mint amikor a másfél évtizede tartó polgárháború legismertebb egyénisége négy hónappal ezelőtt kalandos módon török kézre került. Amindeddig inkább diktatórikus hajlandóságúnak ismert Öcalan új megbékélési politikája egyelőre eredményesnek látszik.

Ezt a politikát a tárgyalóteremből hirdette meg, attól kezdve, hogy május 31-én megkezdődött a pere az Állambiztonsági Bíróságon, konkrétan Imrali börtönszigetén, egy eredetileg mozinak berendezett teremben. A világoskék ülések puhaságát egyedül a vádlott nem élvezte - ő egy golyóálló üvegkalitkát kapott. Vele szemben, az első sorokban a polgárháború során - vélhetően különösen kegyetlen körülmények között - elesett török katonák hozzátartozói török zászlókkal, az áldozatok képeivel.

Öcalan kezdeti magatartását általában kifejezetten meghunyászkodónak ítélték - ez sem lett volna meglepő a halálbüntetés árnyékában. Avád ugyanis a török büntető törvénykönyvnek arra a (125. sorszámmal ellátott) paragrafusára épült, amely a szeparatizmus formájában elkövetett hazaárulás mibenlétét írja körül. És igaz ugyan, hogy a PKK az elmúlt években engedett a Törökországból kiszakítandó önálló Kurdisztán követeléséből, és egyre inkább az autonómia lehetőségét firtatta, korábban radikálisabban látta ezt a kérdést, amit Öcalan a bíróság előtt nem is tagadott. És a jogi helyzet egyértelmű: ezért

halálbüntetés jár

Aztán ott van a polgárháború mintegy harmincezer - javarészt természetesen kurd - halottja, akiket néhány konkrét mellékkereset jelképezett. A per kimenetele egy percig sem volt kétséges. Ez nyilvánvaló volt a védelem számára is, talán ezért sem ágált Öcalan engesztelhetetlen forradalmárként, hanem olyanokat mondott, hogy elszánta magát az állam szolgálatára a demokratikus köztársaság keretein belül, a béke és a testvériség érdekében, hangot adott aköztársaság-alapító Musztafa Kemallal szembeni csodálatának, és megkövette a török elesettek hátramaradottait.

Később a pert elnapolták, és az így nyert idő is jól jött ahhoz, hogy a török sajtó kezdetben egyértelműen gúnyolódó, a legszigorúbb büntetést követelő hangvétele módosuljon, nyilvánosság előtt is hangot kapjanak azok a vélemények, amelyek a bosszúval szemben már a megbékélés lehetőségét ecsetelték, valamint azt, hogy Öcalan kivégzésével Törökország végképp elbúcsúzhat maradék európai álmaitól.

A per hangvétele az idő múlásával egyre kulturáltabbá vált. Kezdetben a hadbíró még tegezte a vádlottat, aki valami, kizárólag a kisázsiai ember számára értelemmel bíró, tejet lefetyelő macskára utaló hasonlattal fejezte ki haragvó nemtetszését emiatt. Később, amikor védője a kurd nemzet történetének részletes ismertetésébe fogott, és az egyik al-felperes ügyvédje a szamár, sőt a modernista török körökben különösen sértő

szamárcsikó

(más fordítások szerint: szamárfi) kifejezést alkalmazta - igaz, csak suttogva -, az immár leváltott hadbíró civil utóda emelt hangon utasította rendre a magáról megfeledkezőt.

Ez a civil utód, név szerint Türgüt Okyay amúgy a halálbüntetés ellenzői közé tartozik. Aper június végi utolsó napjaiban kellő lehetőséget adott Öcalan védőinek is, hogy kifejthessék az álláspontjukat, neki magának pedig arra, hogy törökség és kurdság békés együttéléséről elmélkedhessen fennhangon. Maga az Európai Tanács - történetesen magyar - megfigyelője, Bársony András dicsérte meg a per tisztaságát. Ez nem mindegy, mert a szervezetnek Törökország is tagja, igaz, hogy az emberi és szabadságjogok 195O-es európai konvenciójának pont azt a - harminchárom évvel későbbi - kiegészítő pontját nem írta alá, amely a halálbüntetés eltörléséről intézkedik. Igaz viszont, hogy az 1984 óta Törökországban kiszabott 33 halálbüntetés-ítélet közül egyet sem hajtottak végre. A (majdnem) végső szó ugyanis a parlamenté, amely a problémát eddig úgy hidalta át, hogy nem tűzte napirendre ezeket az ügyeket.

Ennek a megoldásnak most mindenesetre kevés esélye van. De ez majdhogynem mindegy is. A per most először is a

fellebbviteli szakaszba

lép - a védőknek tíz napjuk van a fellebbezésre. Amennyiben a halálos ítéletet másodfokon is megerősítik, következhet a parlamenti forduló. Ennek a kimenetelét egy hónappal ezelőtt még mindenki biztosra vette. Hiába foglalt állást Ecevit miniszterelnök több ízben is a halálbüntetés ellen, a jobboldali parlamenti többségtől megerősítő szavazási eredményt várt a külvilág. Ez most már nincs így, az esélyek kérdésesek, de ha a rosszabb eset következik be, még mindig ott van Demirel államfő, aki nem olyan régen azt mondta, hogy országa - mint jogállam, ugye - kész meghajolni az Európai Emberi Jogi Bíróság döntése előtt.

Ahogy telt az idő, egyre inkább az a kérdés vált fontossá Törökországban, mit lehet nyerni és veszíteni Öcalan felakasztásával. És ez a latolgatás a kegyelem felé billenti a mérleget. Ellenkező esetben ugyanis a PKK nyilván bosszút esküszik, destabilizál. Tönkreteszi az ország idegenforgalmát, ráadásul Európában is csak ellenérzéseket kelt. Nemcsak a humánus megfontolások miatt, hanem azért is, mert a kurd szélsőségesek - ahogy már eddig is megmutatták - éppen elég kellemetlenséget tudnak okozni mindenütt. Arról nem is szólva, hogy Törökországon belül is alighanem egyre több török és kurd gondolja úgy, hogy bármilyen nemes is a bosszú, a béke valóban mégiscsak többet hoz a háborúskodásnál.

Kovácsy Tibor

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.