Októberben Moszkvába utazik Szijjártó Péter

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 23.

Külpol

A héten már egyeztettek Szergej Lavrov külügyminiszterrel, de úgy tűnik, maradt még megbeszélnivaló.

Már októberben újra találkozhat Szijjártó Péter Szegej Lavrov orosz külügyminiszterrel, ugyanis Moszkvába utazik október 11-én – írja az orosz állami hírügynökség. A TASZSZ beszámolója szerint Szijjártó újra elmondta, hogy "a magyar kormány álláspontja szerint nincs szükség további Oroszország elleni uniós szankciós csomagra", és reméli, "egyszer visszatérhetünk a civilizált kelet-nyugati együttműködéshez".

A hírügynökség szerint Szijjártó októberben Lavrovon kívül Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettessel is találkozik, miután beszélgettek az energetikai kérdésekről.

Ezek az energetikai kérdések már az ENSZ-közgyűlésen is szóbakerültek, a New York Times beszámolója szerint Lavrov megígérte, hogy Oroszország minden szerződéses kötelezettségét teljesíti. „Nyugodtak lehetünk Magyarország energiaellátásának tekintetében. Mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások tekintetében a leszerződött mennyiségeket a leszerződött időpontban folyamatosan szállítani fogják, és ugyanígy tesznek a nukleáris fűtőanyaggal is” – számolt be Szijjártó.

 
 
 Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Szijjártó Péter/Facebook
 

 A beszámoló szerint Szijjártó egyébként elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy orosz tankönyv fasisztának bélyegezte az 1956-os magyar forradalmat, Lavrov ezt annyival intézte el, hogy az ügyben Vlagyimir Putyin nyilatkozata az irányadó.

Szijjártó Péter gyakorlatilag egyedüli európai politikusként tárgyal nagy rendszerességgel Lavrovval annak ellenére, hogy az EU kifejezetten kérte tőle, fagyassza be a kapcsolatot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.