Tovább fagyosodik a lengyel–ukrán viszony

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 23.

Külpol

A gabonatilalom miatti vita annyira éles, hogy a lengyelek nem adnak többé fegyvert Ukrajnának, a miniszterelnök pedig megüzente Zelenszkijnek, ne sértegesse a lengyeleket.

„Üzenem Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket” – mondta Mateusz Morawiecki a lengyelországi Świdnikben rendezett lakossági fórumon péntek este. A lengyel kormányfő hozzátette, hogy neki kötelessége és feladata is megvédeni Lengyelország jó hírnevét – írja a Kyiv Independent.

Az ukrajnai háború óta stabilnak tűnő lengyel-ukrán viszonyt az a gabonatilalmi döntés torpedózta meg, aminek Lengyelország mellett Magyarország és Szlovákia is a része, s amelynek értelmében ez a három ország a saját gazdái érdekeire hivatkozva kitiltotta az ukrán gabonát a piacairól.

„Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg” – mondta Volodimir Zelenszkij az ENSZ közgyűlése előtt szerdán. Ezek a szavak annyira kiverték a biztosítékot, hogy a lengyelek bekérették az ukrán nagykövetet, a beszélgetés után pedig Morawiecki bejelentette, nem szállítanak többé fegyvert Ukrajnának azon a csomagon túl, amit már megígértek. A kormány álláspontja szerint a továbbiakban a lengyel hadsereget fegyverzik fel.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.