Indul a nemzetek elleni klímaper

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 23.

Külpol

Magyarország is azon országok egyike, amelyet portugál fiatalok pereltek be azért, mert túl keveset tesz a klímavédelemért. 

Szeptember 27-én kezdődik meg a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) az a per, amelyet hat portugál fiatal indított 32 Európa Tanács-tagállam ellen 2020-ban azt állítva, hogy ezek az országok nem tesznek eleget a klímaváltozás elleni harcban. Magyarország is a beperelt országok között van valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság, Oroszország és Törökország  mellett.

A 11 és 24 év közötti portugál fiatalok hat éve döntöttek a per elindításáról, amire közösségi finanszírozással összesen százezer fontot (körülbelül 44,7 millió forint) gyűjtöttek össze. A cél a történelem eddigi legnagyobb klímaperének elindítása volt, és hogy bíróság elé citálhassanak több tucat fejlett európai országot. A per elindítását még a 2017-es, a portugáliai Leiria közelében lévő erdőtűz után határozták el.

A fiatalokat képviselő ügyvédek azt fogják majd bemutatni, hogy a beperelt 32 nemzet kormányai keveset tesznek a klímaváltozás visszaszorításáért, írja az Index.

Görögország korábban azzal védekezett, hogy a klímaváltozás jelenleg nem veszélyezteti az emberi életet és az egészséget közvetlenül. Az ír kormány azzal érvelt, hogy nem állapított meg azonnali veszélyt, míg a portugál kormány azzal, hogy a felperesek jövőbeni félelmeik miatt pereskednek amelyek csupán feltételezések vagy általános valószínűségeket tartalmaznak konkrét példák helyett. Az Egyesült Királyság kormánya azzal védekezik, hogy világraszóló intézkedéseket hoz az éghajlatváltozás ellen, és jogilag kötelező érvényű célként tűzte ki, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.