Orbán és a Sargentini-jelentés miatt balhézik a francia jobboldal

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. szeptember 19.

Külpol

Nem egységes a Köztársaságiak álláspontja.

Heves vitába torkollott kedd este francia sajtóértesülések szerint a jobbközép Köztársaságiak vezetői ülése. Valérie Pécresse volt miniszter, a Párizs környéki Ile-de-France régió elnöke arra kérte pártját, tegye világossá az álláspontját a Sargentini-jelentésről, és "fenntartások nélkül ítélje el a jogállamiság leépítését Magyarországon". Laurent Wauquiez pártelnök válaszul a "pártcsalád meggyengítésével" vádolta meg legnagyobb riválisát.

A Köztársaságiak húsz tagja foglal helyett az Európai Parlament néppárti frakciójában. Közülük ketten nem voltak jelen a múlt heti szavazáskor, kilencen megszavazták a magyarországi helyzetről szóló jelentést, hárman ellene szavaztak, hatan tartózkodtak.

Valérie Pécresse az elmúlt napokban több interjúban is elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Parlamentben helyet foglaló párttársainak többsége nem szavazta meg a jelentést, ezért az LR kedd esti vezetőségi ülésén a párt hivatalos állásfoglalását kérte.

Ezt a pártelnök visszautasította és "zavarkeltéssel" vádolta meg a riválisát. "Nem Orbán a lényeg. Európa a lényeg. Elköteleztük magunkat Európa irányába, világosak voltunk" - idézte Laurent Wauquiez-t a Reuters hírügynökség. "Van egy olyan irány az európai jobboldal számára, amely úgy véli, hogy véget kell vetni a migrációval szembeni lazaságnak például" - tette hozzá. 

A Le Monde című lap úgy tudja, hogy amikor a vitában Brice Hortefeux volt belügyminiszter megemlítette, hogy "Orbánt nagy többséggel demokratikusan választották meg", Pécresse azt válaszolta: "Pontosan úgy, mint Erdogant!"

A Le Figaro kommentárja szerint a múlt szerdai európai parlamenti szavazás kapcsán kiéleződtek és egyértelművé váltak a francia jobboldalon belüli nézeteltérések. Valérie Pécresse ugyanis attól tart, hogy pártjában többségbe kerülhetnek azok, akik az LR és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) egyesülését szorgalmazzák.

Nemrég a francia jobbközép néhány pro-európai képviselője Agir néven új pártot is alapított. Ők szintén bírálták a Köztársaságiakat, amiért nem szavazták meg egyhangúan a Sargentini-jelentést.

French pro-European right launches breakaway party

Confronted with the shift towards populism and identity-based politics by the French right-wing, a handful of right-wing French MPs have launched Agir ("Take action"). However, there remains a question mark over the new party's participation in the European elections against En Marche. EURACTIV France reports.

"Következetlenséggel vádolom Laurent Wauquiez-t és a Köztársaságiak EP-képviselőit. Nyilvánvalóan két jobboldal létezik: a miénk, és a másik, amelyik veszélyt lát Európában" - mondta Franck Riester, az új párt elnöke.

Figyelmébe ajánljuk