Orbán megint az oroszok elleni szankciók megvétózásával fenyeget

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Külpol

Négy embert vetetne le a szankciós listáról.

„Putyin EU-s szabotőre” – címmel jelent megPolitico szerdai hírlevele.  Igen, a Politico a magyar miniszterelnökre utal. Ezúttal úgy értesült, hogy Orbán Viktor, akit "Putyin legközelebbi EU-s szövetségesének" is neveznek a hírlevélben, azzal fenyeget, hogy megvétózza az Oroszország elleni szankciók kibővítését.

Három diplomata forrásra hivatkozva arról ír a Politico, hogy a magyar kormány ismét az Oroszországot érintő uniós szankciók megvétózását helyezte kilátásba arra az esetre, ha nem teljesülnek feltételei. A lap értesülései szerint

Orbán Viktor négy nevet vetetne le a szankcionáltak listájáról.

A Politico azt írja, hogy Magyarország azt a javaslatot sem támogatja, ami 6 helyett 12 hónapra is lehetővé tenné az egyes szankciós csomagok automatikus meghosszabbítását. Ez kevesebb mozgásteret hagyna a magyar kormánynak, hogy megtámadja az intézkedéscsomagokat.

A hétvégi évértékelő beszédében Orbán utalt arra, hogy továbbra is fenntartásai vannak a szankciós listán szereplők személyeket illetően.

„...fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás. Ezért nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listákra; éppen elég baj, hogy ez megtörténhetett művészekkel és sportolókkal.”

A hvg.hu korábban úgy értesült, hogy Aliser Uszmanov Kreml-barát oligarcha, Pjotr Aven, a Vlagyimir Putyinnal napi szintű kapcsolatban lévő üzletember, és Viktor Rasnyikov, a Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár tulajdonosa szerepelnek azok között, akiket tavaly szeptemberben a magyar külügy megpróbált levetetni a szankciós listáról, akkor sikertelenül.

Hogy kik lehetnek azok, akikért Orbán épp kardoskodik, az egyelőre nem derült ki.

Mint ismert, volt már olyan, hogy a magyar miniszterelnök neveket húzatott le szankciós listáról: 2022 nyarán a magyar kormány tiltakozása miatt került le az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill Pátriárka az Európai Unió szankciós listájáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk