Ezrek tüntettek Pozsonyban, az ellenzék Orbán Viktor mintájával ijesztget

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Külpol

Robert Fico egyik első döntéseként gyorsított eljárásban szánthatja be a speciális ügyészséget, és csökkenti a korrupció miatt kiszabható büntetési tételeket is.

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban Robert Fico kormánya és az általa napokban elfogadott büntetőjogi törvények módosítása ellen – írja a Paraméter.

A tüntetést a három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szervezte a kormányhivatal elé a jogállam védelme érdekében.

A tüntetést azért szervezték, mert Fico idei választási győzelmének tulajdonképpen első komoly lépéseként január 15-én megszűnhet a politikai ügyekkel foglalkozó speciális ügyészség.

Ez az ügyészség volt az, ami korábban kezdeményezte, fegyék őrizetbe Robert Ficót, ami után nem meglepő az sem, hogy a miniszterelnök úgy jellemezte, hogy a rossznak, amit Daniel Lipšic testesít meg, véget kell vetni. A parlament gyorsított eljárásban már következő napokban jóvá is hagyhatja a törvényt.

A Fico-kormány emellett a korrupciós bűncselekmények miatt kiszabható büntetési tételek csökkentését is megszavazta: a korrupcióért járó börtönbüntetés felső határát 12 évről, 10-re, az alsót azonban 7 évről 3-ra csökkentik. 

Michal Šimečka, a PS elnöke arról beszélt, hogy Robert Fico Orbán Viktor mintájára próbálja lebontani a jogállamot Szlovákiában. „Erre szolgál a független média elleni támadás, a közszolgálati média kiéheztetése. Ez Orbán receptje: a független intézmények, a független média felszámolása”- mondta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk