Orbán páros lábbal beleszállt az Európa Tanács főtitkárába

  • narancs.hu
  • 2020. március 26.

Külpol

Nem tetszett neki a főtitkár bírálata a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

Válaszlevélben reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel.

A magyar miniszterelnök fölkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is - mondta a sajtófőnök.

"Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától" - zárta az ET főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

Az Európa Tanács főtitkára Orbán Viktor miniszterelnöknek írt keddi levelében azt hangsúlyozta: a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek meg kell felelniük mind az adott ország alkotmányának, mind pedig a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket.

Buric a levelében kiemelte, egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

(MTI)

Nem szavazta meg a felhatalmazási törvény holnapi elfogadásának lehetőségét az Országgyűlés

A kormány ennek ellenére sürgős tárgyalással mára jövő hét kedden is el tudja fogadni azt. 137 igen, 52 nem szavazati aránnyal nem lett meg a négyötöd a felhatalmazási törvényjavaslat sürgős, házszabálytól eltérő, vagyis kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához a parlament hétfői rendkívüli ülésén. Eszerint nemmel szavazott az ellenzék a veszélyhelyzet ily módú kezelésére.

Figyelmébe ajánljuk