Orbán Viktor arra kéri a z EU vezetőit, vegyék fel a diplomáciai kapcsolatot az oroszokkal

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Külpol

Levelet írt moszkvai, pekingi és amerikai útja után a miniszterelnök, szerinte Trumpnak kész terve van a békére.

Orbán Viktor levélben tájékoztatta arról az uniós vezetőket, hogy Donald Trumpnak megalapozott tervei vannak az orosz-ukrán béketárgyalásokra, és azonnal követelni fogja ezek elkezdését, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást. 

Orbán Viktor Moszkvában

 
Orbán Viktor Moszkvában
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

A magyar miniszterelnök a Floridában az elnökjelölttel folytatott beszélgetés, és a moszkvai és pekingi látogatás után írta meg a levelet, ami a Financial Times birtokába jutott. A címzett az Európai Tanács vezetője, Charles Michel és több vezető uniós politikus volt.

A levél szerint az EU-nak újra fel kell venni a közvetlen diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kezdenie Kínával az ukrajnai háború lezárása érdekében. Szerinte Moszkva nagy mértékben támaszkodott Pekingre a konfliktus kezelésében, majd újra leírta, hogy a megbeszélései alapján a háború intenzitása radikálisan fog eszkalálódni.

„Európai stratégiánk a transzatlanti egység nevében lemásolta az USA háborúpárti politikáját. Eddig nem volt szuverén és független európai stratégiánk és politikai cselekvési tervünk. Javaslom, hogy vitassuk meg, hogy ennek a politikának a folytatása észszerű-e a jövőben” – áll a levélben.

Se Orbán, se Trump hivatala nem reagált az információkra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk