Orbán Viktor most fog kiszaladni a világból: Ferenc pápa megint borsot tör az orra alá

  • narancs.hu
  • 2017. november 24.

Külpol

„Számos országban politikai okokból terjesztik a migránsokkal szembeni félelmet.”

„Számos országban politikai okokból terjesztik a migránsokkal szembeni félelmet” – szól Ferenc pápának a január elsejei béke világnapjára pénteken kiadott üzenete, amelyet ez alkalommal a migránsoknak és menekülteknek szentelnek. A január elsején ünnepelt béke világnapját a katolikus egyház 1967-ben vezette be. A világnap üzenetét pedig minden évben előre közlik.

A mostani, a Migránsok és menekültek: férfiak és nők, akik a békét keresik című olasz nyelvű üzenet szerint

a világban több mint 250 millió a migránsok száma és köztük 22 és fél millióan menekültek.

„Irgalmassággal öleljük át mindazokat, akik háború és éhezés elől menekülnek, vagy földjüket diszkrimináció, üldözés, szegénység és környezeti csapás miatt kell elhagyniuk” - olvasható a béke világnapjára kidolgozott pápai üzenetben, amely hangsúlyozza, hogy a migránsok többnyire hosszú és veszélyes utat tesznek meg nehézségek és szenvedés közepette, rácsokkal és falakkal szállnak szembe, amelyeket azért emeltek, hogy céljuktól távol tartsák őket.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy több országban elterjedt a „retorika, amely a nemzetbiztonság veszélyeztetését vagy az újonnan érkezők befogadásának terheit hangsúlyozza, lenézve az emberi méltóságot, amelyet mindenkivel szemben  el kell ismerni (...)

a migránsokkal szembeni félelmet gerjesztik, esetleg politikai célból, ahelyett, hogy békét építenének, erőszakot, faji diszkriminációt hintenek el”.

Ferenc pápa rámutat szerint egyesek fenyegetésnek tekintik őket. Én viszont azt kérem, lássatok bennük (...) lehetőséget a békés jövő építésére. A migránsok nem üres kézzel érkeznek: bátorsággal, képességgel, energiával és vágyakkal tele, és saját kultúrájuk kincseivel gazdagítják az őket befogadó nemzeteket”.

A pápa üzenetében befogadásra, vagyis a tövényes belépés lehetőségeinek bővítésére szólít fel, sürgetve a migránsok védelmét és integrációját, illetve felszólította az ENSZ-t két nemzetközi szerződés kidolgozására, illetve elfogadására: az egyik szerződésnek a biztonságos, rendezett és szabályozott migrációt kellene garantálnia, a másiknak a menekültekre kellene vonatkoznia.

(via MTI)

Neked ajánljuk