Orbánék nem kommentálták Navalnij halálát

  • narancs.hu
  • 2024. február 19.

Külpol

Még az oroszbarát Szerbia elnöke is tudott reagálni Putyin kritikusának halálára. 

Az összes uniós tagállam, és az oroszbarát Szerbia is szinte azonnal reagált Alekszej Navalnij halálhírére, a magyar kormánypárt részéről viszont csak Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke kommentálta – írja a Telex

Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb kritikusa február 16-án halt meg Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében. Kétnapi teljes hallgatás után Németh Zsolt annyit írt a Facebookon, hogy „Navalnij halála korunk botránya”. 

A portál küldött kérdéseket, de eddig sem Orbán Viktor kormányfő, se Szijjártó Péter külügyminiszter nem reagált, ahogyan az ideiglenes köztársasági elnök, Kövér László sem. 

 

 

 

Az oroszbarát Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić azt mondta, ő „nem nyomozó”, ezért nem akar részletekbe menően nyilatkozni Navalnij halálának körülményeiről. Vučić szerint az eset után valószínűleg nagyobb lesz a nyomás Szerbián, hogy más európai országokhoz hasonlóan vezessen be Oroszország ellen szankciókat. Ugyanakkor a magyar vezető politikusokkal ellentétben viszont még a Putyin-barát Vučić is tudott annyit mondani, hogy „tragikus, amikor egy ilyen fiatal ember elveszti az életét”.

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij szerint a napnál is világosabb, hogy gyakorlatilag Putyin ölte meg Navalnijt. „Nyilvánvaló, hogy Putyin ölte meg” – fogalmazott. Azt is elmondta, a Putyint csupán a pozíciója megtartása érdekli, az nem, hogy emiatt kik halnak meg. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?