Orbánék nem kommentálták Navalnij halálát

  • narancs.hu
  • 2024. február 19.

Külpol

Még az oroszbarát Szerbia elnöke is tudott reagálni Putyin kritikusának halálára. 

Az összes uniós tagállam, és az oroszbarát Szerbia is szinte azonnal reagált Alekszej Navalnij halálhírére, a magyar kormánypárt részéről viszont csak Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke kommentálta – írja a Telex

Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb kritikusa február 16-án halt meg Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében. Kétnapi teljes hallgatás után Németh Zsolt annyit írt a Facebookon, hogy „Navalnij halála korunk botránya”. 

A portál küldött kérdéseket, de eddig sem Orbán Viktor kormányfő, se Szijjártó Péter külügyminiszter nem reagált, ahogyan az ideiglenes köztársasági elnök, Kövér László sem. 

 

 

 

Az oroszbarát Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić azt mondta, ő „nem nyomozó”, ezért nem akar részletekbe menően nyilatkozni Navalnij halálának körülményeiről. Vučić szerint az eset után valószínűleg nagyobb lesz a nyomás Szerbián, hogy más európai országokhoz hasonlóan vezessen be Oroszország ellen szankciókat. Ugyanakkor a magyar vezető politikusokkal ellentétben viszont még a Putyin-barát Vučić is tudott annyit mondani, hogy „tragikus, amikor egy ilyen fiatal ember elveszti az életét”.

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij szerint a napnál is világosabb, hogy gyakorlatilag Putyin ölte meg Navalnijt. „Nyilvánvaló, hogy Putyin ölte meg” – fogalmazott. Azt is elmondta, a Putyint csupán a pozíciója megtartása érdekli, az nem, hogy emiatt kik halnak meg. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk