Orbánra, Ficóra fütyültek, de a V4 egyben maradt

  • narancs.hu
  • 2024. február 27.

Külpol

„Intellektuálisan és politikailag is izgalmas vita” zajlott a prágai találkozón a magyar kormányfő szerint.

 Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt is demonstrálók várták és füttyel köszöntötték kedden Prágában, a visegrádi négyek kormányfőinek találkozóján. Ennek egyik témája az volt, ami miatt az utóbbi időben nézetkülönbség tapasztalható Csehország, Lengyelország és Magyarország, Szlovákia között: az ukrajnai háború megítélése – tudósított a Telex.

Orbán Viktor a tárgyalás után arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy ez volt az 52. V4-találkozó, amelyen kormányfőként részt vett, és ez volt az egyik legnehezebb, amely intellektuálisan és politikailag is izgalmas vitával telt. Szóba került, hogy van-e még értelme ezután is találkozni és beszélgetni ebben a körben. Orbán szerint van, mert ha például az atomenergia ügyében nem működnének együtt, a migrációra, az ukrajnai gazdaság térnyerésére, a brüsszeli adóharmonizációra nem együtt reagálnának, már most is rosszabbul állna mind a négy ország. A magyar kormányfő elismerte, az orosz–ukrán háború megrengette a szövetséget. Abban viszont most is mind a négy kormány egyetért, hogy Oroszország  durván megsértette a nemzetközi jogot Ukrajna megtámadásával, és a megtámadott államot segíteni kell. Orbán emellett

mondott Prágában olyat is, hogy Magyarország szempontjából az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági ügy, hogy ne legyen közös határa Oroszországgal,

mert a szovjet időszakról rossz emlékeket őrzünk. Úgy látja, hogy a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, azért kell minél hamarabb béketárgyalást tartani, hogy minél több életet meg lehessen menteni. 

Igazi eszmecserének nevezte a találkozót Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a visegrádi négyeket összekötő történelmi tapasztalatokra emlékeztetett, Orbán Viktor fiatalkori politikusi fellépését is megidézte. Tusk szerint felül kell vizsgálni az Európai Unió közös agrárpolitikáját, az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodás is revízióra szorul. Petr Fiala cseh miniszterelnök  az energetikát, a migrációt és a mezőgazdasági politikát nevezte olyan ügynek, amelyben közösen célszerű fellépni. 

A szlovák kormányfő, Robert Fico azt mondta, ő sem ásítozott a megbeszélésen, szerinte ez volt eddig az egyik legfontosabb V4-csúcs. Szerinte az ukrajnai háború megítélése miatt mégsem gyengült meg az együttműködés, mert arra kell koncentrálni, mi lesz a háború lezárása után, és milyen szerep jut a regionális politikában a visegrádi négyeknek. 

A Ficónak feltett újságírói kérdésre – nem tart-e attól, hogy ugyanúgy el fog szigetelődni Szlovákia Európában, ahogyan Magyarország – Orbán Viktor is reagált. Szerinte Magyarország nincs elszigetelődve, és „nem kell félni egyedül maradni a véleményünkkel”.

A címlapképen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek prágai csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2024. február 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk