Őrizetbe vettek egy török újságírót, mert megsértette Erdoğant

  • narancs.hu
  • 2022. január 23.

Külpol

Egy közmondást idézett, ebből lett a baj.

Szombaton éjjel őrizetbe vettek Isztambulban egy ismert török újságírót, Sedef Kabast, akit azzal vádolnak, hogy megsértette Recep Tayyip Erdoğan elnököt.

BBC beszámolója alapján az újságírónő egy közmondást idézett élő televíziós műsorában. Úgy fogalmazott, hogy van egy híres közmondás, miszerint a koronás fő egyre bölcsebb lesz. Majd hozzátette, hogy "de látjuk, hogy ez nem igaz. Egy bikából nem lesz király, csak mert a palotába lép, haem a palota válik istállóvá.” Az elhangzottakat az újságító aztán a Twitterére is kiírta.

Fahrettin Altun, Erdoğan szóvivője szerint ez az elnök sértegetése és gyűlöletkeltés. Kabas tagadta, hogy a sértegetés lett volna a célja. Ha viszont elítélik, akár 4 év börtönbüntetést is kaphat.

A BBC emlékeztet, hogy Erdoğan megsértése miatt már több ezer embert vádoltak meg Törökországban az elnők 2014-es hatályba lépése óta, csak 2020-ban több mint 31 000 vizsgálatot indítottak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk