Orosz, fehérorosz katonák mennek rendet tenni Kazahsztánba

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 6.

Külpol

A deszantosok a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének békefenntartó erői.

Oroszország és Fehéroroszország is békefenntartó erőket küldött csütörtökön Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) döntése alapján. Ez az Oroszország vezette, korábbi szovjetköztársaságokat tömörítő katonai szövetség.

A moszkvai és a minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint légideszant-csapatokat küldenek – írja az MTI.

A 24.hu szerint kevesebb mint 4000 főről van szó, de ez a létszám nőhet.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy korlátozott idejű, a helyzet stabilizálásáig, illetve normalizálódásáig tartó bevetésről van szó. Az orosz kontingens feladata a kazah kiemelt kormányzati és katonai létesítmények védelmének ellátása, valamint a kazah biztonsági erők támogatása lesz annak érdekében, hogy helyreálljon a törvényes rend.

Az első orosz alakulatok már megérkeztek a közép-ázsiai országba.

„A KBSZSZ Kollektív Biztonsági Tanácsának döntésével összhangban a Fehérorosz Köztársaság nemzetközi és szövetségesi kötelezettségeinek teljesítése keretében katonai kontingenst küld, hogy kivegye részét a Kazah Köztársaság területén kialakult – az alkotmányos rend felforgatásával, az ország szuverenitásának, illetve függetlenségének elvesztésével fenyegető – válság rendezéséből” – közölte csütörtökön Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter.

A KBSZSZ sajtótitkára közölte, hogy a nap folyamán a szervezet főtitkára, Sztanyiszlav Zasz telefonon egyeztetett Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, illetve Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel. A tájékoztatás szerint Lukasenka teljes körű támogatásáról biztosította Tokajevet. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének Kollektív Biztonsági Tanácsa csütörtökön Tokajev kérésére döntött úgy, hogy Kazahsztánba vezényli a szervezet békefenntartó erőit. Tokajev szerint országát terrorveszély fenyegeti.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol

az emberek először a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. 

Két nappal később már Almatiban és az ország más városaiban is összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva szintén csütörtökön adta hírül, hogy Almati főterén a katonák hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel, és figyelmeztették „a zavargások résztvevőit”, hogy menjenek el, „ellenkező esetben tüzet nyitnak”. Aztán lőttek, célba véve autókat is. Szemtanúk elmondták, hogy több hangos robbanást is hallottak a tüntetés helyszíne felől, a lövöldözés pedig mintegy negyedórán át tartott.

Az összecsapásokban az egészségügyi minisztérium szerint már több mint ezren megsebesültek, 62 ember állapota súlyos. Hivatalos tájékoztatás szerint a biztonsági erők 13 tagja meghalt, a kazah állami televízió pedig azt közölte, hogy két rendőrt lefejeztek. A belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy mind ez idáig 2000 embert tartóztattak le.

Arról, hogy mennyi civil áldozata van az összecsapásoknak, nincsenek pontos hírek.

A Euronews 20 tüntetőről ír, ők a szerdáról csütörtökre virradó éjszakán haltak meg.

A 24.hu elemzése szerint Kazahsztánban nem a nyugatos és az orosz elit fordult szembe egymással, mint korábban Ukrajnában: eddig úgy látszik, az emberek csak az életminőségük romlása és a korrupció ellen léptek fel. Nincs a rendszernek érdemi politikai ellenzéke, demokratikus hagyományok sincsenek, a politikai kultúrát a törzsi-kláni kapcsolatok határozzák meg. A tüntetők nem követeltek eddig szabad választásokat, sajtószabadságot, a jelek szerint az elkeseredés vitte őket utcára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk