Szijjártó Minszkbe repült, szerinte ezért támadni fogják

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Külpol

Még több pénzzel támogatja Magyarország a Mogiljev városában álló Uszpenszkij-székesegyház felújítását.

Fehéroroszországba utazott tárgyalni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Facebook-oldalán erről ezt írta: „Az Ukrajnában zajló háború egyre durvább, egyre több ember hal meg a harcok miatt. Most emberéleteket kell menteni, azt pedig csak békével lehet. Magyarország azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború meghosszabbodásának vagy eszkalációjának kockázatával járnak. Ezt a béke álláspontot fogom képviselni a mai minszki tárgyalásaimon is. Nyilván sokan fognak támadni a látogatás miatt, de a mi álláspontunk egyértelmű: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. Ha nem így cselekednénk, akkor a békére való felhívás üzenetét ma sem tudnám átadni.”

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel tárgyalt, és közös sajtótájékoztatót tartottak.

„Itt, a miniszter úrral folytatott minszki tárgyalásom során is többször aláhúztam, hogy mi, magyarok a béke pártján állunk. (...) Erre kértem belarusz kollégámat is, miniszter urat, hogy Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen” – mondta a magyar diplomácia vezetője. Szóba hozta a tájékoztatón is, nyilvánvalóan tudják, milyen e találkozó „nemzetközi kontextusa”, világos, hogy miután ennek a tárgyalásnak híre megy, a sajtó beszámol arról, hogy ő ott a béke fontosságáról tárgyalt, sokan támadni fogják. 

 

„Nyugati politikustársaim, a nemzetközi liberális média majd mind el fogja mondani, hogy milyen rossz, hogy én ma itt voltam és tárgyaltam a belarusz kollegámmal. Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. (...) Mert ha a kommunikációs csatornákat bezárjuk, akkor feladjuk a béke reményét. És mi nem hogy nem akarjuk feladni a béke reményét, mi békét akarunk. (...) Lehet, hogy néhány száz vagy ezer kilométerrel vagy egy óceánnal odébb nem tűnik annyira súlyosnak a helyzet. De mi, magyarok a háború szomszédságában élve teljes mértékben tisztában vagyunk ennek a háborúnak a pusztító hatásával” – mondta Szijjártó Péter.

A találkozón a magyar–belarusz együttműködésekről is egyeztettek. Ez a szankciókkal nem érintett területen jöhet szóba, a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és a gyógyszeriparban. A mostani találkozóval elhárították a jogi akadályát annak, hogy a magyar és belarusz vállalatok egymás országaiba árut szállítsanak.

Abban is megegyeztek, hogy a magyar kormány növelni fogja az Uszpenszkij-székesegyház felújításához adott forrásokat.

Ez a templom – ahogy a napi.hu korábbi cikkében áll – a fehéroroszországi Mogiljev városában található. 2020-ban született döntés arról, hogy 165 millió forinttal segíti a magyar kormány a renoválást, a külpolitikai kapcsolatok erősítése érdekében. Ezek szerint ez az összeg nőni fog.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk