Oroszország egy az egyben betiltaná a nemváltást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 14.

Külpol

A duma alsóháza már el is fogadta a törvényjavaslatot. 

A transzneműek jogait korlátozó törvénytervezetet fogadott el pénteken az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma. A tervezet megtiltja a hormonkezelést és a nemi átalakító műtéteket, valamint a nem módosítását a személyes dokumentumokban; nem teszi lehetővé a transzneműek házasságát, továbbá kizárja őket a gyermek örökbefogadásából és felügyeletéből. Ez utóbbi szabályozás ugyanakkor nem visszamenőleges hatályú, így a már örökbefogadott gyerekeiket tovább nevelhetik a transznemű vagy részben transznemű párok.

Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke Telegram-csatornáján a szavazás kapcsán azt írta: "olyan döntésről van szó, amely megvédi a polgárainkat és a gyerekeinket". Negatív ellenpéldaként említette az Egyesült Államokat, ahol tudomása szerint az utóbbi tíz évben jelentősen emelkedett a nemi átalakító műtétek száma. Mint mondta, ez Oroszország számára elfogadhatatlan lenne, mert "olyan folyamat, amely a nemzet rendellenes fejlődéséhez vezet".

Oroszországban a Szovjetunió megszűnése után lehetővé vált a plasztikai műtétek elvégzése és a hormonkezelés, valamint a személyes adatok módosítása.

2013-ban egy új törvény megtiltotta az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatok népszerűsítését, majd ezt tavaly év végén kiterjesztették a teljes "LMBT-propagandára", vagyis már az interneten, a médiában, a filmekben, a reklámokban, a számítógépes játékokban és a könyvekben megjelentett tartalmakra is érvényes.

A mostani törvénytervezet az Állami Duma döntését követően akkor léphet hatályba, ha a parlament felsőháza, -a Szövetségi Tanács -, majd Vlagyimir Putyin elnök is jóváhagyja, illetve aláírja.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk