Timothy Snyder: Orbán Putyin hasznos idiótája, és muszáj az anti-Zelenszkijt játszania

  • narancs.hu
  • 2023. július 15.

Külpol

A népszerű és elismert Kelet-Európa-történész szerint a magyar miniszterelnök idegenül érzi magát a most kialakuló világrendben.

„Orbán Putyin hasznos idiótája, mert benne ragadt a Hszi–Putyin–Trump-háromszögben, ahol nem létezik erkölcs, minden a pénzről szól, a másként gondolkodók pedig őrültek.

De ha az európaiak megnyerik ezt a háborút, nem azt mondják, hogy a katonai erő miatt történt, hanem azért, mert a nemzetközi jog, a demokrácia és annak értékei forogtak kockán. Ebben a világban Orbán nem érzi magát jól - ezért kell az anti-Zelenszkijt játszania”

– fogalmazott Timothy Snyder az osztrák Der Standardnak adott interjújában.

A történész úgy látja, Európának nem az a feladata, hogy legyőzze Oroszországot, ahogy a békát megfőzik fazékban, hanem az, hogy figyelmeztesse, hogy a víz melegszik, és kiugrassza onnan. „És igen, Oroszország kivonul Ukrajnából, ha megnehezedik a helyzete.”

Snyder több olyan hiedelmet is felsorol az interjúban, amit nem tart megalapozottnak: „Úgy, mint azt feltételezni, hogy Oroszország tettei és Putyin motivációi mögött mély magyarázat van.” Szerinte Putyin véletlenül sem az országáért cselekszik, hanem gengsztermódszerekkel dolgozik azért, hogy nyomot hagyjon a történelemben. És az is tévképzet, hogy létezik egy európai békerend. „Valójában posztbirodalmi rend van, aminek a vereségek az alapja” - mondta. „Ausztria ma egy csodálatos ország, amely elveszítette a Harmadik Birodalommal együtt a világháborút. Nem béke történt, hanem vereség. Ahogy Franciaország is veszített Algériában 1962-ben, Hollandia Indonéziában 1948-ban, Belgium Kongóban, Portugália és Spanyolország Afrikában. A birodalmak ezen vereségei engedték meg, hogy az európai terv létrejöjjön és virágozzon. Európa évtizedeken át mondta magának, hogy Oroszország békés. Nem az. Oroszország éppen most veszíti el a háborúját birodalomként. És ahhoz, hogy az európai terv folytatódjék, segíteni kell nekik veszíteni.”

 
Timothy Snyder
Fotó: Christian Michelides / Wikimedia Commons
 

 

A történész úgy látja, még Európában is sokan „imperialista szemszögből” tekintettek Ukrajnára, amely soknemzetiségű, széttagolt és nem valódi ország – ez azonban nem lehet igaz, mert egy ilyen ország nem állna ellen az oroszoknak. Emmanuel Macron és Olaf Scholz már azt is látják, hogy Európa jövője Ukrajnával képzelhető el. „Zelenszkij már benne van a történelemkönyvben, nem működik nélküle.” Putyin helyzete ellenben a sztálinizmus végnapjaira emlékezteti: „Még ott van, hatalomban van, de elkezdik a fontos dolgokat nélküle megvitatni.”

Ennek ellenére Putyin mindent el fog követni, hogy megmagyarázza, bármit is kénytelen lépni Ukrajnában.

„Sok jó ok van, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. De legalább annyi, hogy Oroszországnak miért kell veszítenie. Ez az egyetlen lehetőségük a friss újrakezdésre. A legrosszabb Oroszország szempontjából is az lenne, ha Putyin úgy tud tenni, hogy győzött.”

Snyder úgy látja, a jövőben Európának meg kell erősödnie katonailag. „Az orosz hadsereg csak azért látszik ilyen nagynak, mert Európának nincs. De akár  Lengyelország egyedül képes lenne egy Oroszországéhoz hasonló hadsereget felállítani. Ha létezne európai hadsereg – 60 ezer katonával –, az ukrajnai háború nem tört volna ki. Európa furcsa entitás, mert óriási különbség van a kulturális és gazdasági befolyása, valamint a katonai hatalma között. De az igazságszolgáltatás és az alkotmányos jogok nem elegendők a háborúk megelőzéséhez.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk