Oroszország hivatalosan is csődhelyzetbe került

  • narancs.hu
  • 2022. június 28.

Külpol

Egy évszázad után először vált fizetésképtelenné az ország, legalábbis az adóssága egy részére.

A Moody’s hitelminősítő megerősítette, hogy Oroszország csődhelyzetbe került, miután kötvényesek 100 millió dollár hozamkifizetéshez nem jutottak hozzá – írja a hvg.hu a Moscow Times értesülései alapján. A hitelminősítő közleménye szerint: „A kifizetés elmulasztása csődhelyzetet valósít meg”. A Moody’s arra számít, hogy Oroszország a jövőben további kifizetésekre fog csődbe kerülni.

Először a Bloomerg számolt be róla, hogy Oroszország csődhelyzetbe került, miután egy államkötvényének hozamfizetési ideje lejárt, és nem teljesítette a kifizetéseket. A csődhelyzet „hivatalos” kimondása azonban a hitelminősítő ügynökségek feladata – most ez is megtörtént.

Az orosz kormány ugyanakkor tagadja, hogy csődhelyzet állt volna elő, hiszen az államok akkor szoktak csődbe menni, ha nem képesek, vagy nem akarják fizetni valamilyen lejáró tartozásukat. Az orosz kormány szerint ők akarnak, és tudnának is fizetni, de a szankciók miatt a tranzakciók nem tudnak teljesülni. Oroszországot tehát külső tényezők, szankciók kényszerítik a fizetés elmulasztásába. A történelemben ilyesmire korábban nem volt példa.

Az orosz állítások feltehetően igazak, írják a cikkekben. Bár Ukrajna megtámadása után az orosz devizatartalék külföldön tárolt részét, nagyjából felét befagyasztották, a magas nyersanyagárak mellett Oroszország a becslések szerint napi egymilliárd dollár bevételre tesz szert az olaj- és gázexportból. Ez alapján a lejáró tartozások rendezése valóban nem okozna gondot.

Oroszország szempontjából a csődhelyzet azt jelenti, hogy Moszkva nem lesz képes külföldi forrásokat bevonni az államadósság finanszírozásába. Szankciók miatt Oroszország már most sem képes külső forrásokat bevonni. Arról sincs egyelőre szó, hogy az országnak devizaforrásokra lenne szüksége, hiszen az elszállt energiaárak mellett az orosz állam exportbevételei is szárnyalnak. Ez azonban a jövőben változhat. Ebben az esetben már probléma lenne, hogy Oroszország nem képes külföldi forrásokat bevonni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk