Oroszország lett az ENSZ BT soros elnöke

  • narancs.hu
  • 2023. április 1.

Külpol

Az ukrán külügy szerint ez minden idők legrosszabb áprilisi tréfája.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tizenöt tagja rotációs rendszerben tölti be az elnöki tisztséget, egy-egy hónapra. Ez a tisztség Oroszországé idén áprilisban. Legutóbb tavaly februárban volt a soros elnöke az ENSZ BT-nek az Oroszországi Föderáció: abban a hónapban támadta meg Ukrajnát – írja a HVG

Az ellen, hogy Oroszország betölthesse a soros elnöki tisztet, Ukrajna tiltakozott, de mivel Oroszország az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és Kína mellett állandó tag a BT-ben, nem lehet megakadályozni, hogy a feladat neki jusson.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter  szerint az orosz elnökség „minden idők legrosszabb áprilisi vicce”, és azt jelzi, hogy a nemzetközi biztonsági rendszer nem működik jól.  Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó „a nemzetközi jog újabb megerőszakolásáról” beszélt, mondván, a világ legfontosabb biztonsági szervének élén most egy olyan ország áll, amely háborút indított, megsérti a humanitárius és büntetőjogi normákat, semmibe veszi az ENSZ Alapokmányát és a nukleáris biztonság elvét.

Tavaly Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már a Biztonsági Tanács reformjáról illetve feloszlatásának szükségességéről beszélt, mert az ENSZ BT nem akadályozta meg az orosz inváziót. Az állandó tagi státusz révén Oroszország meg is vétózhatja a tanács határozatait.

Az ENSZ BT-t most először olyan ország vezeti, amelynek legfőbb közjogi méltósága ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, háborús bűnök miatt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk