Az űrből is látszik a súlyos aszályosodás Európában

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Tudomány

A kivételesen száraz és meleg tél miatt az európai kontinens déli és nyugati részén hatalmas területeken drámaian lecsökkent a talajnedvesség szintje, ez látszik az űrből készült összehasonlító felvételeken.

Az  Európai Űrügynökség (ESA) talajnedvességet és óceáni sótartalmat monitorozó missziójának adatai riasztó képet festenek az európai aszályhelyzetről, derül ki az ESA pénteki jelentéséből - írja az rtl.hu.

A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat szerint 2022 decembere és 2023 februárja között az átlaghőmérséklet 1,4 °C-kal volt magasabb az 1991-2020 közötti időszak átlagánál. Különösen 2023 februárjában volt magas hőmérséklet és kevés a csapadék, emiatt pedig Nyugat- és Dél-Európában az átlagosnál is melegebb és szárazabb a klíma. Több régióban rendkívüli mértékben lecsökkent a talaj nedvességtartalma.

Az alábbi térképek 2022 januári, februári, márciusi talajnedvesség-adatokat hasonlítanak össze a 2023-as év első hónapjaival. Ez alapján Magyarországon már tavaly sem volt jó a helyzet, de láthatólag nem is rosszabbodott:

Az űrből is látszik: súlyos aszályosodás sújtja Európát

Forrás: SMOS / ESA

Az aszály hatásai különösen jól láthatóak Franciaországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Észak-Olaszországban. Ezeken a területeken komoly gondok alakulhatnak ki a vízellátás, a mezőgazdaság és az energiatermelés területén.

A még téli nyugalomban lévő növényzetet az aszály egyelőre nem érintette jelentősen, de a jelenlegi helyzet a következő hónapokban kritikussá válhat, ha 2023 tavaszán is kitart az átlagosnál magasabb felmelegedés és a csapadékhiány.

A klímaváltozás veszélyeire egyébként már az 1880-as években figyelmeztettek a szakemberek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk