Paraguay: Színes és visszája

  • - kovácsy -
  • 1999. április 1.

Külpol

Paraguay nem tartozik a jobb helyek közé, dél-amerikai léptékkel mérve kicsi, tengere nincs, szegény, gazdaságának legsikeresebb területe az argentin és brazil pénzek átmosása, a kábítószerek közvetítõ kereskedelme és a kalóz-CD-kiadás. A lakosság szegény, 28 százaléka fér hozzá a nemzetközi normát megütõ ivóvízhez, a fõváros csak felerészben csatornázott. Dúl a korrupció. Egy csõdtömeg, ráadásul a tíz éve tartó demokráciapróbálkozások is mindig megfeneklenek valamiben. Ez a valami legutóbb egy politikai gyilkosság volt.

Ha nálunk egy alacsony növésû embert "Bonsa•"-nak becéznének, aligha érezné ebben a szeretõ tiszteletet. Úgy látszik, Paraguayban ez sem így van. Az apróra tenyésztett fácska neve ott az ország egyik legnépszerûbb emberét jelöli, Lino Oviedo nyugalmazott tábornokot, aki lapzártánk idején éppen õrizetben van. De ítélték õt már tíz évre is, nem is olyan régen, és akkor is egyik napról a másikra kiszabadult. Sõt és megfordítva: ha tavaly nem ítélik el, akkor most õ lenne Paraguay elnöke, nem pedig Luis González Macchi, aki csak hétfõn került az ország élére, mert elõdje, Raúl Cubas lemondott, miután megvádolták, hogy Oviedóval együtt legalábbis tudott arról a merényletrõl, amelyben a múlt hét elején megölték Luis María Arga–át, aki viszont alelnök volt. Néha Paraguayban is felgyorsulnak az események.

Állampártellenzék

Az eddig felsoroltak valamennyien a Colorado (azaz színes) Párt (CP) vezetõ politikusai. A CP a három és fél évtizeden át tartó Stroessner-féle diktatúra állampártja volt, de így mégsem nevezhették, milyen párt is ez - gondolkoztak az alapítók -, hát egy kicsit ilyen, egy kicsit olyan, egyszóval színes.

Az idõs Alfredo Stroessner uralmát 1989 nyarán döntötték meg, az akkor még csak ezredessé elõlépõ Oviedo operatív irányításával. A puccsisták fõvezére Rodríguez tábornok volt, aki aztán elfoglalta az elnöki széket. Eddigre már szerény zsoldja mellett is összetakarékoskodott egy Versailles ihlette palotára valót. De mégis mibõl? - kíváncsiskodott elnézõen a közvélemény. Leszoktam a dohányzásról - válaszolta ilyenkor atyailag a tábornok, és csippentett a szemével.

Annyi azért mellette szól, hogy elnökválasztást írt ki - ekkor választották meg Juan Carlos Wasmosyt, aki nem egyszerûen mérnökember, ráadásul még magyar származású is, járt is nálunk vagy négy éve, azóta virágoznak ennyire a magyar-paraguayi kulturális és gazdasági kapcsolatok.

Majd pedig bekövetkezett az, ami a múlt évszázad elején létesült Paraguayi Köztársaság történetében még soha: egy demokratikusan választott elnök egy másik, ugyancsak demokratikusan választott elnöknek adta át a hatalmat. A legesélyesebb jelölt Oviedo lett volna, õt viszont elítélték egy két évvel korábbi puccskísérlet miatt, úgyhogy Cubas, Oviedo régi barátja, harcostársa, tervezett alelnöke ugrott be a helyére. Csakhogy a pártellenzék nem akarta az egész hatalmat ennek a tábornak adni, ezért az alelnökjelölt Arga–a lett. Ez volt májusban a gyõztes páros.

Villamosszék

Pedig Oviedo is szorgalmasan járta az országot, amíg lehetett. Õ is lovon, ugyanúgy, mint a szintén egykori puccsista, de szerencsésebb venezuelai Chávez, akinek sikerült is választást nyernie. Megígérte reménybeli választóinak, hogy elsõ dolga lesz letörni a bûnözést, konkrétan: rögtön beszerez tizenhét villamosszéket, tartományonként egyet-egyet, aztán majd lesz rend. Programjában - amelyet a szegény vidéki többség guaraní nyelvén népszerûsített (miközben Bundeswehr-akadémiai múltja miatt jól beszél németül is) - a korrupció, a rockzene és a farmerviselés ostorozásán kívül kevés megragadható intézkedés tervét lehetett felfedezni, tudja õ, hogy a népnek mi kell.

A beiktatás után Cubas elsõ dolga az volt, hogy szabadon engedte Oviedót, aki már rég pártelnök lenne, ha a CP vezetõi, élükön a pártelnök Arga–ával nem halasztgatták volna állandóan a rég idõszerû elnökválasztást. Az államfõ felállított egy új hadbírói testületet, nyilvánvalóan azért, hogy szentesítsen egy felmentõ ítéletet. Eközben azonban a törvényhozás mindkét házában egyre nõtt az elégedetlenség az államfõ nem kifejezetten jogszerû eljárása miatt. Hiába lépett fel Cubas a kampányában megfontolt, a katasztrofális helyzetre ésszerû megoldásokat keresõ államférfiként, tervezett döntéseit nem tudta végrehajtani, mert a képviselõk obstruáltak, követelték, hogy Oviedo menjen vissza börtönébe, addig õk nem lépnek semmit. Az alsóházi többség pár hónapja meg is szavazta, hogy Cubasszal szemben kezdõdjék meg a leváltásához vezetõ eljárás. Menesztéséhez kétharmados szenátusi többség kellett volna.

Hirtelen halál

Cubas sorsáról húsvét utánra tervezték a végszavazást. Nem lesz rá szükség. A múlt héten Arga–át körülvette néhány álarcos fegyveres - persze, mert nem vette igénybe a neki járó biztonsági õrizetet -, beleeresztettek egy sorozatot, és Asunciónban máris kitört a balhé. Elõször csak fiatalok tüntettek, de történetesen épp ekkor érkezett a fõvárosba tízezer paraszt - õk eredetileg tartozáselengedést követeltek volna, de ha már ott voltak, bekapcsolódtak az éppen zajló megmozdulásokba, amelyek kemény rendõri beavatkozással, halottakkal, sebesültekkel értek véget. Arga–a a demokratizálódás bajnokává nõtte ki magát a halálával, pedig annak idején a Stroessner-diktatúra belsõ embere volt, hosszú idõn át fõügyészként.

Maga a törvényhozás állapított meg összefüggést Cubas és Oviedo tevékenysége, illetve Arga–a halála között. A végítéletet Cubas már nem várta meg, és lemondott. Az elnöki hatalom ezzel - alelnök hiányában - az alkotmányos szabályok értelmében a szenátus elnökére szállt. Hivatalba lépését ugyanolyan lelkesedéssel ünnepelte a nép, mint tavaly Cubas gyõzelmét, néhány hónappal korábban pedig Oviedo jelölését. Az utóbbi Cubas lemondása után Argentínába menekült, de az ottani hatóságok már ki is adták. Õ most majd valamennyit megint letölt a büntetésébõl. Paraguay pedig marad ugyanolyan szerencsétlen, amilyen volt mindig is.

- kovácsy -

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.