Polgárháborútól tart Macron

  • narancs.hu
  • 2024. június 25.

Külpol

Ha az előrehozott választásokon a szélsőbal vagy a szélsőjobb győzne.

Emmanuel Macron szerint a szélsőbal vagy a szélsőjobb győzelme „polgárháborút fog kirobbantani” Franciaországban.

Az elnök azután nyilatkozta ezt az egyik legnépszerűbb francia üzleti podcast, a Génération Do It Yourself adásában, hogy az európai parlamenti választásokon elszenvedett történelmi veresége után előrehozott parlamenti választásokat kellett kiírnia.

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés és a baloldali Népi Front koalíció - az Engedetlen Franciaország, a francia Kommunista Párt, a Zöldek és a Szocialista Párt összefogása - lehet a parlamenti választások két nagy esélyese, a Guardian által idézett közvélemény-kutatások az előbbit sorolják első helyre – írja a 444.

Macron már az európai parlamenti választások exit polljai alapján olyan súlyos verséget szenvedett, hogy bejelentette: feloszlatja a francia nemzetgyűlést, és három héten belül előrehozott választásokat tartanak. A kétfordulós választásra június harmincadikán és július hetedikén kerül sor.

Marine Le Pen és a huszonyolc éves Jordan Bardella pártja, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés öt éve vezeti a népszerűségi listákat, de az egy-az-egy elleni küzdelmekben, az elnökválasztáson idáig soha nem volt esélyük, a politikai mezőny zöme összezárt ellenük. Le Pen tavaly május óta folyamatosan és tudatosan növeli az előnyét, miközben Macron Renaissance pártja egyre veszít a népszerűségéből.

A franciaországi fejleményeknek, a Nemzeti Tömörülés győzelmének szélesebb, európai következményei is lehetnek – írja a lap.

Le Penék pártja a felvétel előtt pár órával hozta nyilvánosságra választási kiáltványát, amiben azt ígérik, szigorúan korlátozzák bevándorlást és megvonják az állampolgársághoz való jogot a Franciaországban született, de külföldi hátterű szülők gyerekeitől is. Macron szerint a párt bűnözésre és bevándorlással kapcsolatos aggodalmakra adott válaszai „megbélyegzésen és megosztottságon” alapulnak, az emberek vallásuk vagy származásuk szerinti kategorizálása, tágabb nemzeti közösségtől való elszigetelése pedig „polgárháborúhoz vezet”.

A franciaországi választás okozta helyzetről szóló írásunk itt olvasható:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.