Politikai okokból elhagyta Iránt az ország egyetlen olimpiai érmese, német színekben indulna Tokióban

  • narancs.hu
  • 2020. január 19.

Külpol

Elege van abból, hogy a hatóságok a propaganda eszközekén használták.

Német színekben indulna a tokiói játékokon Kimia Alizadeh, Irán egyetlen olimpiai érmes női sportolója, aki egy hete politikai okokból elhagyta hazáját.

Az 57 kilogrammban szereplő tekvondós – aki közösségi oldalán az „Iránban elnyomott millió nő egyikeként" jellemezte magát – vasárnap közölte, örülne, ha Németországért küzdhetne Tokióban.

„Bízom benne, hogy nyugodt és problémamentes életem lesz Hamburgban” – nyilatkozta a 21 éves versenyző, aki már tárgyal a német szövetséggel, de a hírek szerint Kanada, Hollandia, Belgium és Bulgária is szívesen látna a válogatottjában.

Kimia Alizadeh

Kimia Alizadeh

Screenshot: YouTube

A 2016-os riói olimpián harmadik Alizadeh többek között azt kifogásolva távozott külföldre, hogy Iránban hidzsábot (fejkendőt) kellett viselnie, emellett szexizmust és rossz bánásmódot rótt fel hazája sportvezetőinek.

„Elegem volt abból, hogy a hatóságok a propaganda eszközeként használtak. Elfogadom a honvággyal járó fájdalmat, mert nem akarok részese lenni a képmutatásnak, a hízelgésnek, a hazugságoknak és az igazságtalanságoknak” – jelentette ki a tekvondós.

MTI

Figyelmébe ajánljuk