Portugália engedélyezi az eutanáziát

  • MTI
  • 2021. január 29.

Külpol

Hetedik országként a világon.

Törvényesítette az eutanáziát a portugál parlament pénteken. Portugália így a hetedik ország a világon, amely engedélyezi a végstádiumban lévő betegek részére az orvos segítségével alkalmazott "kegyes halált".

  A parlamenti határozat szerint tizennyolc év feletti betegek akkor kérhetik az orvosi segítséget a halálhoz, ha végstádiumban vannak, a fájdalmaik állandóak és elviselhetetlenek - kivéve, ha a mentális állapotuk nem teszi lehetővé egy ilyen döntés meghozatalát.

    Az eutanázia csak a portugál állampolgárok, illetve az országban törvényes lakhellyel rendelkezők számára engedélyezett, így kívánják megakadályozni, hogy külföldiek ebből a célból Portugáliába utazzanak.

    A törvényt még a konzervatív Marcelo Rebelo de Souza elnöknek is jóvá kell hagynia. Az államfő korábban azt mondta, hogy tiszteletben fogja tartani a parlament döntését.

    A katolikus többségű Portugália, amely 20. századi történelmét a 1974. évi szegfűs forradalomig fasiszta diktatúrában élte le, azóta számos liberális reformot hajtott végre az emberi jogok területén. 2007-ben legalizálták a művi terhesség-megszakítást és 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát.

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.