Pozsonynál is gyorsan emelkedik a Duna vízszintje

  • narancs.hu
  • 2021. július 18.

Külpol

A magyarországi szakaszon még nincs készültség. 

Vasárnap és hétfőn akár 2,5 méterrel is megemelkedhet a Duna vízszintje Pozsonynál – írja a Paraméter.sk. A vízszint emelkedése a németországi és az ausztriai áradásokkal függ össze.

Szombatról vasárnapra virradóra 405 centiméter körül mozgott a Duna szintje Pozsonynál, vasárnap délutánig már csaknem egy méterrel emelkedett és már közel van az ötméteres határhoz. Várhatóan elsőfokú árvízkészültség lép érvénybe az esti órákba, ennek határa 650 centiméter, 750 centiméter felett pedig már másodfokú figyelmeztetés várható. 

A magyarországi szakaszon nincs készültség a Vízügy honlapja szerint, azonban az árhullám feltehetően napokon belül elérheti hazánkat – írja a Telex.hu. Esztergomnál 241 centit mértek, az elsőfokú készültség 500 centinél léphet életbe. 

Németországban korábban még soha nem látott nagyságú árvíz sújtott a napokban, ahol a természeti katasztrófának legalább 157 áldozata volt.

  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Neked ajánljuk

Ha hagyják létezni az irodalmat

  • Proics Lilla

A szeptember 29. és október 2. közt rendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Szlovákia lesz a díszvendég. Ennek apropóján kérdeztük Orcsik Rolandot, aki a Tiszatáj folyóiratban megjelenő szlovák összeállítás bemutatóján vesz részt, és Deczki Saroltát, aki a szlovák és magyar irodalmi trendekről szóló beszélgetést moderálja péntek délelőtt a szlovák díszvendégstandon.