Putyin 2036-ig hatalmon maradhat, ha akar

  • narancs.hu
  • 2021. április 5.

Külpol

Vlagyimir Vlagyimirovics aláírta a törvényt, amely ezt lehetővé teszi. 

Még kétszer jelöltetheti magát az elnöki tisztségre Vlagyimir Putyin a választási törvény új módosítása alapján. A jogszabályt, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a korábban módosított alkotmánnyal, most írta alá maga az érintett – írja a hvg.hu.

A törvény szerint nem lehet újból elnökké választani azt az embert, aki két ciklus erejéig már betöltötte ezt a tisztséget, de ez a megkötés nem vonatkozik arra az elnökre, aki a tavalyi alkotmánymódosítás idején épp hivatalban volt. Tehát az nem számít, hogy Putyin most már a negyedik elnöki mandátumát tölti.

Az orosz államfő 68 éves. 2000-től 2008-ig két cikluson át töltötte be az elnöki posztot, majd az akkori korlátozás miatt nem indulhatott újra a tisztségért. Dmitrij Medvegyev, az addigi első miniszterelnök-helyettes lett az elnök, Putyin pedig miniszterelnök ként folytatta, négy évig ebben a minőségben vezette Oroszországot. 2012-ben cseréltek: Putyin ismét elnök lett,  a mandátumot négyről hat évre módosították, Medvegyev pedig miniszterelnökként dolgozott tovább. Legutóbb 2018-ban választották újra Putyint, a hivatalos adatok szerint 77 százalékos eredménnyel.

Azt eddig nem mondta ki egyértelműen, hogy 2024-ben indul-e a posztért, vagy más tisztségben képzeli el a jövőjét.

Azt a törvényt is módosították Oroszországban, amely a második világháborús szovjet veteránok nyilvános megrágalmazását,  becsületük, méltóságuk megsértését rendeli büntetni. Eszerint akár 5 millió rubelig – 20 millió forintig – terjedő pénzbírságra, vagy öt év börtönre is lehet ítélni azt, akit ebben a cselekményben bűnösnek talál a bíróság. 

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy a nemrég ismét bebörtönzött Alexej Navalnijt egy moszkvai bíróság egy világháborús veterán megrágalmazása címén februárban 850 ezer rubel pénzbüntetéssel sújtotta. 

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.