Putyin 2036-ig hatalmon maradhat, ha akar

  • narancs.hu
  • 2021. április 5.

Külpol

Vlagyimir Vlagyimirovics aláírta a törvényt, amely ezt lehetővé teszi. 

Még kétszer jelöltetheti magát az elnöki tisztségre Vlagyimir Putyin a választási törvény új módosítása alapján. A jogszabályt, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a korábban módosított alkotmánnyal, most írta alá maga az érintett – írja a hvg.hu.

A törvény szerint nem lehet újból elnökké választani azt az embert, aki két ciklus erejéig már betöltötte ezt a tisztséget, de ez a megkötés nem vonatkozik arra az elnökre, aki a tavalyi alkotmánymódosítás idején épp hivatalban volt. Tehát az nem számít, hogy Putyin most már a negyedik elnöki mandátumát tölti.

Az orosz államfő 68 éves. 2000-től 2008-ig két cikluson át töltötte be az elnöki posztot, majd az akkori korlátozás miatt nem indulhatott újra a tisztségért. Dmitrij Medvegyev, az addigi első miniszterelnök-helyettes lett az elnök, Putyin pedig miniszterelnök ként folytatta, négy évig ebben a minőségben vezette Oroszországot. 2012-ben cseréltek: Putyin ismét elnök lett,  a mandátumot négyről hat évre módosították, Medvegyev pedig miniszterelnökként dolgozott tovább. Legutóbb 2018-ban választották újra Putyint, a hivatalos adatok szerint 77 százalékos eredménnyel.

Azt eddig nem mondta ki egyértelműen, hogy 2024-ben indul-e a posztért, vagy más tisztségben képzeli el a jövőjét.

Azt a törvényt is módosították Oroszországban, amely a második világháborús szovjet veteránok nyilvános megrágalmazását,  becsületük, méltóságuk megsértését rendeli büntetni. Eszerint akár 5 millió rubelig – 20 millió forintig – terjedő pénzbírságra, vagy öt év börtönre is lehet ítélni azt, akit ebben a cselekményben bűnösnek talál a bíróság. 

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy a nemrég ismét bebörtönzött Alexej Navalnijt egy moszkvai bíróság egy világháborús veterán megrágalmazása címén februárban 850 ezer rubel pénzbüntetéssel sújtotta. 

Figyelmébe ajánljuk