Angliában a teljes lakosságnak heti két ingyenes koronavírus teszt jár

  • narancs.hu
  • 2021. április 5.

Külpol

A teszteket gyógyszertárakban, tesztközpontokban és a postán keresztül is be lehet szerezni.

Angliában péntektől mindenki jogosult lesz heti két ingyenes koronavírus tesztre – írja a BBC. A portál kifejezetten Angliáról ír, nem a teljes Egyesült Királyságról. A tesztek már 30 perc múlva eredményt tudnak mutatni és könnyen be lehet azokat szerezni több helyről: gyógyszertárakban, tesztközpontokon vagy akár a postán is.

Az egészségügyi miniszter szerint a tesztelési programtól remélik a járvány esetleges újabb fellángolásának elkerülését. A gyakori ingyenes tesztelés eddig is elérhető volt az iskolás gyermekek és családjaik számára, ezt terjesztik most ki mindenkire, aki Angliában tartózkodik. A sűrű tesztelésre azért is van szükség, mert április tizenkettőtől lazítások lesznek Angliában: újranyitnak a boltok és a vendéglátóhelyek teraszai.

Boris Johnson továbbá belengette a vakcinaútlevelek bevezetésének tervét is, amely lehetővé tenné a tömegrendezvényeken való részvételt azoknak, akiket már beoltottak, vagy negatív teszttel rendelkeznek, illetve akik nemrég estek át a fertőzésen, ezért védettnek számítanak.

 

Figyelmébe ajánljuk