Putyin Hszi Csin-Pinggel találkozik Kínában

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Külpol

Ez a negyedik alkalom, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta találkozik a két elnök.

Csütörtökön Kínába érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Hszi Csin-Ping kínai elnökkel találkozzon.

Egy héttel azután, hogy a kínai elnök Franciaországban és Szerbiában, majd Magyarországon járt Orbán Viktornál.

Nagyszabású fogadóünnepséget rendeztek az odalátogató orosz elnök tiszteletére Pekingben, a Nép Nagy Csarnoka előtt. A katonai zenekar előbb az orosz, majd a kínai himnuszt játszotta el, majd Hszi Csin-ping kínai elnök különféle katonai egységek előtt vezette körbe Vlagyimir Putyint a téren leterített vörös szőnyegen. Eközben civilek üdvözölték őket: ujjongtak, pompomokat ráztak – írjaBBC beszámolójában.

Majd a két államfő a csarnokba vonult, hogy megkezdje a tárgyalásokat.

Putyin repülőgépe helyi idő szerint hajnali 4 óra körül érkezett meg a kínai fővárosba. Hszi Csin-Pinggel legutóbb márciusban találkoztak személyesen, akkor a kínai elnök látogatott Oroszországba.

Az orosz elnök sajtószolgálata azt közölte a látogatásról, hogy Putyin Hszi Csin-ping kínai államfő meghívására látogat Pekingbe, ahol a várakozások szerint "részletesen megvitatják az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát", valamint "meghatározzák az orosz-kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit". Megemlékeznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is.

 Putyin Harbinban részt fog venni a nyolcadik orosz–kínai expó és a negyedik orosz-kínai régióközi együttműködési fórum megnyitó ünnepségén, valamint találkozik a helyi műszaki egyetem diákjaival és tanáraival.

Az orosz elnök mostani pekingi látogatása a negyedik alkalom, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Hszi Csin-Pinggel találkozik. Mindez nem számít rendkívülinek annak fényében, hogy egyik legfontosabb célkitűzése a Kína és Oroszország közötti kapcsolat erősítése. Már csak azért is, mert a háború miatt a nyugati hatalmak – az Egyesült Államokkal az élen – Oroszország gazdasági meggyengítésében érdekeltek, ellentétben Kínával, amely meglátta ebben a lehetőséget. Peking úgy akarja Moszkvát segíteni, hogy abból minél többet profitáljon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk