Egy nap alatt 6000-nél is több fertőzött van Oroszországban

  • narancs.hu
  • 2020. április 19.

Külpol

Az ukrán gazdaság jelentős mértékben gyengül.

A fertőzés terjedésének megelőzésére törekednek az orosz hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából elmondott televíziós köszöntőjében. Eközben az újonnan fertőzöttek számának napi növekménye meghaladta a hatezret.

„Figyelmesen elemezzük a többi ország tapasztalatait, aktívan együttműködünk határon túli barátainkkal és kollégáinkkal, értjük, hogy mi történik, látjuk a kockázatokat, tudjuk, hogy mit kell tennünk a helyzet bármilyen alakulása esetén, és azt tesszük, ami szükséges” – hangoztatta.

Igyekezett megnyugtatni hallgatóságát, hogy az ország vezetése magabiztosan ura a helyzetnek, és Oroszországnak megvannak a szükséges erőforrásai és tartalékai ahhoz, hogy megvédje az embereket, és támogassa a gazdaságot a koronavírus terjedése közepette.

„Minden rendben lesz Isten segítségével!” – mondta a felvételen kandalló és ikon előtt, teával, hagyományos húsvéti édeségekkel megterített asztalnál ülő elnök, nyakkendő nélkül, kigombolt kardigánban.

false

 

Fotó: MTI

Az ország ortodox templomaiban vasárnapra virradóra a gyülekezet távollétében tartották meg a liturgiát. A Kirill pátriárka vezetésével a moszkvai Megváltó Krisztus bazilikában bemutatott szertartást több országos televízió élőben közvetítette.

Oroszországban egy nap alatt 6060-nal 42 853-ra nőtt az igazolt fertőzések száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 48-cal 361-re, a gyógyultaké pedig 234-gyel 3291-re nőtt.

Moszkvában 24 324, Moszkva megyében 4663, Szentpéterváron pedig 1760 fertőzés-esetet rögzítettek. A halottak száma ezekben a régiókban 176, 49 és 8, a gyógyultaké pedig 1763, 162 és 239. Az országban eddig több mint 1 millió 930 ezer szűrést végeztek el.

A járvány elleni küzdelem jegyében Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a hétvégén bejelentette, hogy május 1-ig meghosszabbítja és megszigorítja az utazási korlátozást a fővárosban. Közölte, hogy szerdától megszűnik a vonaljegyek használata a tömegközlekedési eszközökön, amelyeken ezentúl csakis bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal lehet majd utazni.

Ezek számát az utazáshoz megkövetelt digitális kód lehívásakor meg kell majd adni minimum öt órával a használat előtt. A beléptető és jegykezelő rendszer azonosítani fogja, engedély hiányában pedig vissza fogja utasítani őket.

A gépkocsival utazóknak is le kell adniuk a kód igénylésekor rendszámukat, ellenkező estben a térfigyelő kamerák és a közlekedési járőrök felvételei alapján meg fogják bírságolni őket. A főváros emellett külön digitális igazolványt bocsát ki a járvány következményeinek elhárításán dolgozó önkéntesek számára.

A katonák, a rendvédelmi szolgálatok tagjai és egyéb, állami igazolvánnyal rendelkező személyek nem kötelesek digitális kódot igényelni, de a szolgálati vagy magánautóik rendszámát be kell jegyeztetniük a polgármesteri hivatal honlapján.

A főváros emellett az ingyenes gyógyszerellátást a koronavírus-fertőzöttek mellett azokra is kiterjesztette, akik vírusos légúti megbetegedés miatt koronavírus-gyanúsak. Szobjanyin szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően sikerült Moszkvában megakadályozni a fertőzés robbanásszerű terjedését, amit az első szerény győzelemnek nevezett.

Nagyobb mértékben gyengül Ukrajna, mint a világgazdaság

Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén 4,2 százalékkal csökkenhet az októberben várt 3,2 százalékos növekedés helyett – áll az ukrán gazdaságfejlesztési minisztérium legújabb előrejelzésében.

A jelentés összeállítói szerint az ukrán gazdaság idén nagyobb mértékben gyengül, mint a világgazdaság, és várhatóan lassabban is tér majd magához. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett globális előrejelzésében az szerepelt, hogy Ukrajna idei GDP-je 7,7 százalékkal esik, jövőre pedig 3,6 százalékkal nő, míg a globális gazdaság idei 3 százalékos csökkenését jövőre 5,8 százalékos növekedés váltja.

Amennyiben beigazolódnak a borúlátó előrejelzések, akkor az idei lesz az első év, amikor csökken az ukrán gazdaság 2015 óta, akkor a GDP 9,8 százalékkal esett. Ukrajna gazdasága 2019-ben 3,2 százalékkal, 2018-ban 3,3 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal nőtt.

Az ukrán minisztérium 7 százalékos idei inflációval számol a tavalyi 4,1 százalék után, ami az elmúlt hat évben a legalacsonyabb volt. 2018-ban 9,8 százalékos volt az infláció. Az ukrán jegybank januárban még 4,8 százalékos idei inflációt becsült.

MTI

Figyelmébe ajánljuk