Putyin nekiment az FSZB-nek, bombázták Fehéroroszországot és újabb EU-s szankciók jöhetnek

  • narancs.hu
  • 2022. március 11.

Külpol

A legfontosabb pénteki eseményeket szedtük össze Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatban.

Az egyik legerősebb fejlemény, amit egyelőre Oroszországból nem erősítettek meg, az, hogy Putyin nekiment kedvenc ügynökségének, az orosz titkosszolgálatnak, vagyis az FSZB-nek (Szövetségi Biztonsági Szolgálat). Ez a szolgálat volt az, amely a háború előestéjén az orosz elnöknek adatokat szolgáltatott az ukrajnai politikai helyzetről.

A Meduza orosz nyelvű lap szerint Putyin keményen fellépett az FSZB 5. számú szolgálata (magyarul Operatív Információs és Nemzetközi Kapcsolattartási Szolgálat) ellen. Andrej Szoldatov és Irina Borogan újságírókra és hitelesnek tartott forrásaikra hivatkozva cikkükben azt írják, hogy az FSZB vezetőségéből két embert is házi őrizetbe helyeztek.


Szankcionált tábornokra csapott le Putyin

Borogan és Szoldatov több könyvet írtak már az orosz hatóságokról és biztonsági szolgálatokról, évek óta tanulmányozzák az FSZB-t, és kiterjedt forráshálózattal rendelkeznek.

Az 5. számú szolgálat felügyeli az FSZB külföldi partnerekkel, köztük az amerikai ügynökségekkel való kapcsolatokat. A cikk szerint a háború előtti estén ez a titkosszolgálat volt az, amely Putyinnak információkat adott az ukrajnai politikai fejleményekről. És, mint írják, 

Putyin mostanra rájött, hogy félrevezették, a két újságíró forrásai szerint az FSZB 5. számú szolgálata, félve attól, hogy feldühíti a vezetőt, egyszerűen azt az információt adta, amit az orosz elnök maga is hallani akart.

A Meduza szerint Szergej Beseda tábornokot (akit az EU is szankcionált korábban) és helyettesét helyezték házi őrizetbe. Az említett okok között szerepel a műveletekre elkülönített pénzeszközökkel való visszaélés, valamint a gyenge hírszerzés.


Orosz provokáció Fehéroroszország ellen

Az ukrán fegyveres erők szerint orosz repülőgépek az ukrán légtérből lőttek egy, az ukrán határ közelében fekvő fehérorosz településre pénteken, hogy megpróbálják Belaruszt belerángatni Moszkva Ukrajna ellen indított háborújába - írja a Reuters hírügynökség.

Hadgyakorlat Feh?roroszorsz?gban

 
Aaz orosz légierő két Tu-22M3 hadászati bombázó repülőgépe járőrőzni indul Fehéroroszország légterében a két ország közös hadgyakorlatán 2022. február 10-én
Fotó: MTI/EPA
 

 

Az ukrán légierő közölte, hogy orosz repülőgépek szálltak fel egy fehéroroszországi repülőtérről, átléptek az ukrán légtérbe, majd onnan tüzet nyitottak Kopani településre.

Ez provokáció! A cél a Belarusz Köztársaság fegyveres erőinek bevonása az Ukrajna elleni háborúba!

- áll az ukrán légierő parancsnokságának közleményében. Az ukrán hadsereg szerint két másik fehérorosz települést is célba vettek ugyanebben a műveletben.

Az ukrán hadsereg nem tervezett és nem tervez semmilyen agresszív akciót a Belarusz Köztársaság ellen - tették hozzá.


Jön az EU-s szankciók negyedik generációja

"Ha a dolgok folytatódnak katonai téren, ha Putyin folytatja a bombázásokat, ostrom alá veszi Kijevet, ha folytatja a háborús jeleneteket, újabb szankciókat fogadunk el, beleértve a masszív szankciókat is" - jelentette ki pénteken a francia elnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóját lezáró sajtótájékoztatón Versailles-ban az MTI szerint.

Készen állunk a büntetőintézkedésekre, azokon túl is, amelyeket eddig végrehajtottunk. Semmi sem tilos és semmi nem tabu!

- tette hozzá Macron.

A francia elnök megerősítette, hogy az EU a végsőkig támogatja Ukrajnát. Mint mondta, folytatják a nyomásgyakorlást Oroszországra, folytatják a párbeszédet a német kancellárral karöltve. Jelezte azt is, hogy néhány óra múlva beszélnek ismét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon a tűzszünet elérése érdekében, valamint kérni fogják az orosz csapatok kivonását Ukrajnából.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanezen a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tagállami vezetőktől mandátumot kapott az orosz gazdaságot sújtó újabb szankciós csomag kidolgozására, ami a negyedik ilyen csomag lesz.

Ahogy a francia elnök mondta, eltökéltek vagyunk a szörnyű agressziónak megfelelően válaszolni, és határozottak leszünk a válaszunkban

- mondta Ursula von der Leyen.

Emmanuel Macron elmondta, hogy szándékosan "őrzi meg a stratégiai kétértelműséget" a jövőbeni szankciókat illetően. Azt is megerősítette, hogy az Európai Unió előkészíti azon javaslatát, amely alapján 2027-ig leválhat az orosz fosszilis energiákról.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk