Sok kérdőjel van még Prigozsin halála körül

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 23.

Külpol

Csak valószínűsíteni lehet, hogy valóban rajta volt a repülőn, ami lezuhant Moszkvától 100 kilométerre.

Minden valószínűség szerint Jevgenyij Prigozsin is életét veszítette, miután lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó magánrepülőgép Tver régióban, 100 kilométerre északra az orosz fővárostól. A gépen tízen utaztak, háromfős személyzet és hét utas, valószínűleg Prigozsin is, aki szerepelt az utaslistán. A RIA Novosztyi csak nyolc holttestről beszél, más hírforrások arról, hogy mindenki meghalt a gépen.

Szerdán délután, nem sokkal 6 óra előtt érkeztek az első megerősítetlen jelentések a repülőgép lezuhanásáról. Az Embraer típusú járművet a Wagner-csoport vezére gyakran használta. Ezután az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ és az orosz civil repülőszövetség arról tudósított, hogy Prigozsin is a gépen volt. A TASZSZ mindössze azt közölte, hogy a gép lezuhant, a Reuters oroszországi tudósítója azonban azt is hozzátette a Twitteren, hogy durranást lehetett hallani a „szerencsétlenség” előtt.

Az orosz légierő parancsnokát, Szergej Szurovikint éppen azután mentették fel, hogy Prigozsin júniusban puccsot kísérelt meg Putyin ellen. Szurovikint az orosz vezetésben Prigozsin emberének tartották, és még az is felmerült, hogy tudott előzetesen a puccsról.

Ez azért lehet fontos, mert egyes források szerint az Embraer típusú repülőgépet az orosz légvédelem szedte le.

Az orosz állami média azt is sugallta, hogy a gépen volt Dmitrij Utkin, a Wagner alapítója is. „Ha ez igaz, akkor ez a régi Wagner-elit teljes lefejezését jelenti” - kommentálta Rácz András Oroszország-szakértő közösségi oldalán.

A Guardian megerősítette, hogy a repülőgép lajstromjele (RA-02795) alapján 2019 óta amerikai szankció alatt van a tulajdonosa miatt. A Wagner vezetője a bukott puccs után is használta, ezzel repült Fehéroroszországba Szentpétervárról június 27-e reggelén.

A BBC orosz kiadása a Twitteren közölt felvételt a „szerencsétlenségről”.

A Grey Zone nevű, Wagner-közeli Telegram csatorna arról számol be, nem biztos, hogy Prigozsin a gépen volt. Az orosz hatóságok nyomozásba kezdenek a repülőgép lezuhanása ügyében, amely légbiztonsági szabályokat sérthetett. Az orosz állami hírtelevízió, a Rosszija-24 ugyancsak Prigozsin haláláról számolt be.

A hadúr haláláról azért találgatnak élénken, mert Prigozsin 25 ezer zsoldosával együtt június végén puccsot kísérelt meg Vlagyimir Putyin ellen. Az orosz elnök kétes garanciájú amnesztiát adott a vezérnek, aki Moszkva közelében visszafordult és pár nappal később Fehéroroszországba ment. Legutóbb, augusztus 22-én, valószínűleg Mali fővárosából, Bamakóból jelentkezett be, amikor azt mondta, készek arra, hogy „nagyobbá tegyék Oroszországot más kontinenseken, és még szabadabbá tegyék Afrikát”.

A repülőszerencsétlenséget ezek után sokan tartják Putyin hidegen tálalt bosszújának. A lázadás után Prigozsin „halálra ítélt ember” lett, az orosz elnöknek pedig vissza kell állítani az autoritását. A Wagner vezérét a puccs napján hősként ünnepelték Rosztovban, és szinte ellenállás nélkül, órákon át menetelt seregével Moszkva felé.

Az esetről Joe Biden amerikai elnököt is értesítették. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója úgy nyilatkozott, még meg kell várni, hogy a háborús köd felemelkedjen: „Az viszont biztos, hogy Putyin nem bocsát meg” – tette hozzá. Szerinte Prigozsin a saját halálos ítéletét írta alá, amikor hitt Lukasenka biztonsági garanciájának és Putyin ígéretének. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk