Bűnügyi nyilvántartásba vették Donald Trumpot

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 25.

Külpol

A korábbi amerikai elnök 200 ezer dollár óvadék ellenében távozott az atlantai börtönből.

Feladta magát Donald Trump csütörtökön Georgia állam atlantai börtönében, ahol a múlt heti bűnügyi vádemelés nyomán nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében szabadon távozhatott.

Az MTI beszámolója szerint Donald Trump helyi idő szerint csütörtök este érkezett a georgiai nagyvárosba, ahol letartóztatták, a Fulton megyei börtönben ujjlenyomatot vettek tőle, és elkészült a nyilvántartási fotó, az úgynevezett „mugshot” is. 

Az Egyesült Államok korábbi elnöke ezek után 200 ezer dollár óvadék ellenében távozott a börtönből.

Az óvadéki megállapodás értelmében a volt elnök nem beszélhet, illetve kommunikálhat a nyilvánosság előtt tanúkat, illetve vádlottársait megfélemlítő módon. Az ügyész és a védők közötti megállapodás megsértése bebörtönzéssel járhat. Atlantai letartóztatása előtt Trump egyébként lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a fehérgalléros ügyekre szakosodott Steven Sadowra. A jogász közleményben erősítette meg a felkérést, hozzátéve, véleménye szerint ügyfelét soha nem lett volna szabad megvádolni a felhozott cselekményekkel, amelyekben ártatlan.

Nyilvántartásba vételéről a korábbi elnök is posztolt a közösségi médiában, Twitteren – ahol a Capitolium ostroma után egy időre törölték a fiókját – azt írta, soha nem fogj afeladni.

A vádeljárás során érintett 19 ember ügyében a börtönbeli nyilvántartásba vétel nem jelent bírósági meghallgatást. Donald Trumpot és 18 társát a múlt héten a Fulton megyei kerületi ügyész összesen 41 vádpontból álló vádiratot terjesztett elő a 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatására irányuló, bűnszervezetben elkövetve kísérlet miatt.

Szerdán már jelentkezett az atlantai börtönben Rudy Giuliani, Donald Trump korábbi ügyvédje, New York volt polgármestere, aki szintén a vádlottak között van. Csütörtökön Donald Trump megjelenésével egy időben a Képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, az amerikai törvényhozás felügyeleti jogkörére hivatkozva bekérte az ügyben eljáró kerületi ügyész, valamint irodája és a szövetségi kormány közötti minden kommunikációt, köztük az üzenetváltásokat a különleges ügyésszel, aki a szövetségi bűnvádi eljárásokat emelte Donald Trump ellen. Jim Jordan a hivatalos kérést többi között azzal indokolta, hogy a büntetőügy kapcsán felmerül a politikai indíttatás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.