Rakéták és lángoló léggömbök: újra harcolt Izrael és Hamász

  • narancs.hu
  • 2021. június 16.

Külpol

Kedden ultranacionalisták ünnepelték Jeruzsálemben az 1967-es "hatnapos háborúban" aratott győzelmet, órákkal később megkezdődött a légi csata.

Izrael szerdára virradó éjjel légi csapásokat mért a Gázai övezetben a Hamász palesztin dzsihadista szervezet katonai létesítményeire válaszul arra, hogy kedden a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömbök tucatjait indították Izraelbe. A léggömbök legalább 25 helyen okoztak tüzet zsidó települések földjein –írja az MTI.

Ezek voltak az első incidensek május 21-e óta, amikor tűzszünettel véget vetett Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezet a május első felében folyt, 11 napos légi háborúnak, amelyben a Hamász rakéták százaival támadta Izraelt, az pedig légitámadásokkal válaszolt Izrael nyilatkozatban megerősítette szerda hajnalban légitámadásai hírét.

A Hamász akciója nem volt előzmény nélküli: a felszín alatt izzó indulatokat felszíthatta, hogy kedden ultranacionalista zsidó felvonulók ünnepelték az 1967-es „hatnapos háború” sikerét, melynek során Izrael megszerezte Kelet-Jeruzsálem területét. A BBC beszámolója szerint a tömeg izraeli zászlókat lobogtatva vonult a főleg muszlimok lakta városrészen, néhányan pedig azt kiabálták közülük, hogy „halál az arabokra”. A felvonulást eredetileg májusban rendezték volna meg, de akkor éppen az izraeli-palesztin harcokra tekintettel elhalasztották. Az új izraeli kormány viszont engedélyt adott a felvonulásra, bár a kormánykoalíció részét képező Arab Iszlamista Raam Párt már előre figyelmeztetett, hogy ez csak fokozhatja az izraeli-palesztin ellentéteket.

A felvonulást palesztin ellentüntetések kísérték: a tiltakozók már a menet kezdetén összecsaptak a megemlékezést biztosító rendőri és katonai egységekkel – kövekkel és égő parittyalövedékekkel támadták őket, az izraeli rendfenntartók pedig gumilövedékekkel, kábítógránátokkal „válaszoltak.”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk