Elsőként a portugál helyreállítási tervet hagyta jóvá a Bizottság

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 16.

Külpol

A magyar terv nincs az első körben értékeltek között. 

Az Európai Bizottság szerdán - elsőként a 27 tagállam tervei közül - elfogadta és pozitívan értékelte Portugáliának a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási programját.

 Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke szerdán kezdte meg európai körútját, hogy személyesen tárgyaljon a tervekről az összes tagállami vezetővel. Elsőként Portugáliába látogatott.

Portói sajtótájékoztatóján a bizottság elnöke kijelentette: " a terv egyértelműen, megfelel az bizottság által támasztott szigorú feltételeknek, hozzájárul továbbá a gazdaság megreformálásához és portugál nép jobb jövőjének megteremtéséhez."

Amennyiben a tagállami kormányokat tömörítő Tanács is jóváhagyja a tervet, Portugália 13,9 milliárd euró támogatást és 2,7 milliárd euró hitelt kap, hogy véghez vigye a programjában előirányozott gazdaságösztönző intézkedéseket és reformokat.

A Tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy elfogadja a portugál tervet. A tanácsi jóváhagyás lehetővé teszi 2,2 milliárd euró előfinanszírozás folyósítását Portugália számára. Ez a Portugália számára elkülönített teljes összeg 13 százalékát teszi ki.

A Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag 672,5 milliárd eurót (mintegy 229 ezer milliárd forint) biztosít a beruházások és a reformok támogatására 2018-as árakon számolva. Az összeg 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd eurókölcsönből tevődik össze.

A pénz elköltésére minden tagállamnak nemzeti helyreállítási tervet kellett kidolgoznia. A magyar kormány május 11-én nyújtotta be Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét a Bizottságnak.

Míg a magyar terv draft verziója még 5800 milliárd forintról szólt, végül csak 2500 milliárdot kért az Orbán-kormány. A hivatalos indok szerint nem akarja növelni az államadósságot a kormány, ezért csak a vissza nem térítendő támogatási részre nyújtott be programokat, a kedvezményes kamatozású hitelre nem.

Sajtóinformációk szerint azonban inkább az állt a terv hirtelen visszavágása mögött, hogy a Bizottság nem volt megelégedve az eredeti dokumentum bizonyos programjaival, például az alapítványi formába kiszervezett egyetemeknek szánt forrásokkal.

A magyar terv mindenesetre nem került be az első körben értékeltek közé, Von der Leyen egyelőre azt jelentette be, hogy a portugál terv után a spanyolra, a görögre, a dánra és a luxemburgira bólinthat még rá az Európai Bizottság ezen a héten. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk