Robot zúzott halálra egy embert Dél-Koreában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 8.

Külpol

Nem tudta megkülönböztetni az élelmiszerrel teli dobozoktól.

Rakodó robot okozta egy férfi halálát egy dél-koreai gyárban. A készülék nem tudta megkülönböztetni az embert azoktól a dobozoktól, amelyek pakolására kifejlesztették.

A BBC News szerdai beszámolója szerint a halálos baleset áldozata egy robotikai cég 40 éves alkalmazottja volt, aki éppen a robot működését ellenőrizte a dél-kjongszang tartománybeli paprikaválogató üzemben. A robotkar, amely paprikával teli dobozokat rakodott, megragadta a férfit, testét a szállítószalaghoz szorította, és ezzel összezúzta az arcát és a mellkasát.

A férfit kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség közlése szerint az alkalmazott a robot érzékelőit akarta ellenőrizni a szerdára kitűzött próbaüzem előtt. A tesztet eredetileg két nappal korábbra tervezték, de a robot érzékelőjével kapcsolatban felmerült problémák miatt elhalasztották.

Az üzem tulajdonosa, a Donggoseong Külkereskedelmi Mezőgazdasági Kombinát illetékese a baleset után kiadott közleményében pontos és biztonságos  rendszer felállítását szorgalmazta.

Dél-Koreában márciusban történt hasonló baleset egy autóalkatrészeket gyártó üzemben, ahol egy robot súlyos sérüléseket okozott egy ötvenes éveiben járó férfi alkalmazottnak.

A címlapkép nem a „gyilkost” ábrázolja, hanem a Dubajban tavaly októberben bemutatott Ameca nevű, hiperrealisztikus humanoid robotot. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk