Pokolgép ölt meg egy luhanszki orosz képviselőt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 8.

Külpol

Az ukrán hírszerzés különleges műveletnek nevezte az oroszok által megszállt területen végrehajtott akciót.

Autóba rejtett pokolgép végzett szerdán Mihajlo Filiponenko helyi képviselővel az Ukrajnát támadó orosz erők ellenőrzése alá került kelet-ukrajnai Luhanszk városában – közölte a régió Moszkva által támogatott kormányzója.

Az ukrán katonai hírszerzés nem sokkal később bejelentette, hogy „a helyi ellenállás erőivel” közösen „különleges műveletet” hajtottak végre Filiponenko ellen, aki meghalt az akcióban.

Mihajlo Filiponenko fia is megerősítette, hogy apja, a luhanszki „népi milícia” egykori parancsnoka a merénylet áldozata lett.

Az ukrán védelmi minisztériumhoz tartozó katonai hírszerzés a merényletet magára vállaló közleményben hóhérnak nevezte Filiponenkót, és azt írta, hogy az áldozat „szerepet vállalt ukrán hadifoglyok és polgári személyek kínzását célzó létesítmények létrehozásában”, és személyesen részt vett a kínzásokban is.

Filiponenko, aki 2014 óta aktív szereplője volt a luhanszki Moszkva-barát szeparatista mozgalomnak, szeptemberben nyert mandátumot a Moszkva által támogatott luhanszki regionális parlamentben.

Már tavaly februárban is megpróbálták megölni – szintén gépkocsiba rejtett pokolgéppel –, akkor a sofőrrel együtt különböző súlyosságú sebesüléseket szenvedtek.

Szintén szerdai hír, hogy civilekkel való kegyetlen bánásmód és gyilkosság miatt három év letöltendő börtönbüntetésre és 16 év szigorított kényszermunkára ítélt egy ukrán katonát szerdán az orosz Rosztov-na-Donu város katonai bírósága.

A vád szerint az ukrán katona azért ölt meg egy orosz polgári személyt, mert az nem tudta jól kiejteni ukránul a „kenyér” szót.

A nyomozás adatai szerint a gyilkosságot elkövető Anton Cserednik 2022 március 27-én, Mariupol ostromával egyidőben, a város közelében található egyik faluban igazoltatott két orosz polgári személyt. Arra kényszerítette őket, hogy hasaljanak a földre; majd miután egyiküket arcon csapta a nála lévő fegyverrel, azt parancsolta nekik, hogy mondják ki ukránul a kenyér szót. Ezután lelőtte azt, aki szerinte rossz kiejtéssel mondta ki a szót; a másikat azonban élve hagyta, aki utóbb, a büntetőeljárás során ellene vallott.

Vlagyimir Bakulov, az ukrán katona ügyvédje az ítélethirdetés után bejelentette, hogy védence fellebbezni fog az ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.