Rogán Antal arról beszélt, hogy Orbánt a háta mögött rakták volna ki a Néppártból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. szeptember 21.

Külpol

Juncker, Juncker!

Rogán Antal az MTI-nek adott nyilatkozatában mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök távollétében tett javaslatot a Fidesz kizárására az Európai Néppártból Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap Salzburgban, ahol az uniós vezetők csúcstalálkozóját tartották. A kezdeményezést azonban visszautasították.

A miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy az EB elnöke ezt a javaslatot akkor tette meg, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert el kellett mennie egy négyszemközti találkozóra Sebastian Kurz osztrák kancellárral; ez előre ismert program volt. Jean-Claude Juncker tehát megvárta, amíg a magyar miniszterelnök elhagyja a termet, emelte ki Rogán Antal.

A miniszterelnök kabinetfőnöke felidézte, hogy két esemény zajlott le egyszerre. Egyrészt az Európai Néppárt csúcstalálkozója az EPP-hez tartozó kormányfők és pártelnökök részvételével, másrészt az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója.

Ennek ellenére a kormányfő távollétében lezajlott vitán az EPP csúcstalálkozójának résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének javaslatát, így nem kerül sor ilyen folyamat elindítására.

Orbán Viktor egyébként azzal a szándékkal érkezett, hogy világossá tegye, Magyarország nem engedi át a határőrizet jogát Brüsszelnek és a Frontexnek, jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Figyelmébe ajánljuk