Saját frakciójából és a menekültügyi hivatalból is bírálják Macron bevándorlási tervezetét

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 21.

Külpol

Büntetné az illegális határátlépést, felgyorsítaná az eljárásokat, de a menekültek integrációját is könnyítené.

Sztrájkkal tiltakozik a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) a „szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet” előíró törvénytervezet ellen, amelyet szerdán terjeszt Gérard Collomb belügyminiszter a kormányülés elé.

A kormány szerint a „kiegyenlített” új javaslat alapvető célja a menekültügyi kérelmek elbírálásának hat hónapra történő felgyorsítását követően az elutasítottak eltávolítása az országból, a menedékre szorulóknak pedig a jelenlegi egy helyett többéves tartózkodási és munkavállalási engedély megadása átfogó integrációs programmal egybekötve.

Miközben az alapcélokban széles körű a konszenzus Franciaországban, a megvalósítást illetően olyannyira megosztottak a politikai pártok, a bevándorlókkal foglalkozó hatóságok és a civil szervezetek, hogy Emmanuel Macron államfő pártjában, a Köztársaság lendületben frakciójában is heves vita alakult ki.

Trump bevándorláspolitikája elleni tüntetés Párizsban

Trump bevándorláspolitikája elleni tüntetés Párizsban

Fotó: Ian Langsdon/MTI/EPA

„A legkiszolgáltatottabbak lesznek büntetve. Nem tilos egy kis humánumot is tenni egy törvény szövegébe” – mondta Jean-Michel Clément kormánypárti képviselő.

Az illetékes hivatalok azt állítják, hogy nem rájuk kellene nyomást gyakorolni, ők ugyanis a hozzájuk eljuttatott kérelmeket néhány héten belül elbírálják. A problémát szerintük az jelenti, hogy egy migráns átlagosan 35 napot vár arra, hogy a kérelmét regisztrálja a prefektúra. Ezt az időszakot – amelyet az emberek általában az utcán töltenek – úgy lehetne lerövidíteni, hogy a belügyminisztérium új munkahelyeket hoz létre a kérelmek azonnali befogadására – állítja az OFPRA. A migránsoknak jelenleg 120 nap áll rendelkezésre a kérelmek benyújtására, a tervezet szerint ez 90 napra rövidül majd.

A civil szervezetek és a hivatalok azt a javaslatot is kifogásolják, amely szerint a migránsokkal foglalkozó szakembereknek jelenteni kellene a rendőrségnek, ha a sürgősségi szállásokon illegális bevándorlókat vagy elutasított menedékkérőket látnak el.

A tervezet legfőbb javaslata az  elutasított menedékkérők fogva tartási idejének megduplázása 90 napra (egyes esetekben 135 napra) annak érdekében, hogy a kitoloncolást végre lehessen hajtani. Ezzel párhuzamosan pedig a kiutasítási határozattal szembeni fellebbezési idő lerövidül.

Új elem a tervezetben a tiltott határátlépés szabálysértéssé nyilvánítása, amely egy év szabadságvesztéssel és 3750 eurós pénzbüntetéssel lesz sújtható. Azaz a tiltott határátlépőket ezentúl őrizetbe lehetne venni és bíróság elé lehetne állítani. Azokat a külföldieket, akik nem a saját személyi papírjaikat mutatják be a hatóságoknak, öt év börtönbüntetéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal lehetne sújtani.

Edouard Philippe kormányfő szerint a szöveg két elven alapul: a humánumon és a hatékonyságon.

Neked ajánljuk