Juncker kabinetfőnöke lesz az Európai Bizottság főtitkára

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 21.

Külpol

Martin Selmayr nem mindenkivel kedveltette meg magát Brüsszelben.

Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének jelenlegi kabinetfőnöke lesz márciustól a brüsszeli testület főtitkára – jelentette be szerdán Jean-Claude Juncker bizottsági elnök.

Az Európai Bizottság heti ülését követő sajtótájékoztatón Juncker arról számolt be, hogy Alexander Italianer jelenlegi főtitkár március 1-jén nyugdíjba megy, helyére pedig Martin Selmayrt nevezte ki a biztosi testület.

Juncker úgy vélekedett, hogy Selmayr kiváló főtitkár lesz, minden képességgel rendelkezik, hogy ugyanolyan példásan betöltse a tisztséget, mint a kabinetfőnökit.

Ülésezik a biztosok kollégiuma

Ülésezik a biztosok kollégiuma

Fotó: Mauro Bottaro/MTI/Európai Unió

A kabinetfőnökök a biztosok személyes irodáit irányítják, és kulcsszerepük van a döntések előkészítésében. Rendszeres értekezleteiken készülnek azok az anyagok, melyek végül a biztosok elé kerülnek. Sajtóhírek szerint Selmayr afféle szürke eminenciás Juncker oldalán. Korábban egyébként a Junckerhez hasonlóan szintén luxemburgi Viviane Reding biztosi kabinetjét irányította. A német pénzügyminiszter egyszer nyilvánosan is szóvá tette, hogy Selmayr olyan dolgokba ártja magát, melyek túlmutatnak kabinetfőnöki feladat- és jogkörein, és részben a Selmayrral való konfliktusa miatt távozott a bizottságtól Kristalina Georgieva bolgár biztos.

Főtitkárként Selmayr a testület legmagasabb szintű bürokratája lesz, aki a szervezet bürokráciájának működését irányítja, és a bizottság egészét szolgálja. A főtitkárság feladata a bizottság és az alá tartozó főigazgatóságok zavartalan, gördülékeny munkájának biztosítása.

A döntés nyomán az egyesek által „buldózerként” jellemzett Selmayr a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül kulcspozícióban marad a bizottságban. A biztosok csak az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet. Uniós források szerint azért, hogy megelőzzék a kiszivárogtatásokat, továbbá így akarták elejét venni annak, hogy egyes biztosok esetleg szervezetten tiltakozzanak a kinevezés ellen – jelentette a Politico hírportál.

Sajtóhírek szerint a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett, Juncker jobbkezének tartott német jogász a legbefolyásosabb kabinetfőnök a szervezet történetében.

(Leadkép: AFP/Getty Images – John Thys)

Figyelmébe ajánljuk